Ribnjak „Saničani“ je privredni i ekološki problem grada Prijedora, koji treba da riješi Vlada Republike Srpske, poručio je to gradonačelnik Milenko Đaković.

Naime, ribnjak je najveći u BiH i uspješno je poslovao kao državno preduzeće, dok su nakon privatizacije počeli da rastu dugovi ovog preduzeća.

U Poreskoj upravi RS kažu za Srpskainfo da su zbog neizmirenih obaveza od 120.208 KM blokirali račun ribnjaka „Saničani“ i da je na njegovu imovinu upisana hipoteka. Podsjećamo i da je Policijska uprava Prijedor u februaru podnijela izvještaj protiv bivših direktora „Saničana“ Rade Ratkovca, koji je brat vlasnika ribnjaka Radojice Ratkovca iz Prnjavora i Pavla Vurune iz Gradiške zbog sumnje da su krivičnim djelima, pričinili štetu veću od 760.000 KM. Između ostalog, nisu uplaćivali poreze i doprinose i povredili su prava radnika.

Na posljednjoj sjednici Skupštine grada odbornik SDA Ajdnin Mešić pokrenuo je pitanje rješavanja problema sa ribnjakom.

– Do kad ćemo biti pasivni posmatrači i gledati kako ribnjak propada i kako od njega nemamo nikakvu korist, već samo maglu? I do kada ćemo biti taoci jednog takvog uređenja sistema – upitao je Mešić.

Foto Prijedor24h

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković izjavio je da sada ne radi veliki broj bivših državnih preduzeća, a koja su privatizovana nakon rata.

– Ribnjak je jedan od takvih primjera. Kupio ga je jedan vlasnik, pa prodao drugom. Prvi vlasnik je nešto i radio, dok je drugi zaustavio proces proizvodnje. Posljedice takvog poslovanja osjete svi građani Prijedora – rekao je on. Naveo je da grad nema ovlašćenja da riješava problem ribnjaka niti ostalih privatizovanih preduzeća.

– O svemu smo, prije svega zbog novih investitora koji traže da proizvodnju pokrenu u objektima nekadašnjih preduzeća, pisali Vladi Republike Srpske. Ona je jedina nadležna da prodaje preduzeća i kontroliše potpisane ugovore o prodaji. Obavještavali smo ih usmeno i pismeno, ali nismo dobili informaciju da se nešto ozbiljnije radi po tom pitanju – izjavio je Đaković.

Foto: Bojana Majstorović/RAS Srbija

Da li ribnjak uzgaja ribu i kakvi su planovi, pokušali smo da saznamo od sadašnjeg vlasnika Radojice Ratkovca, ali nije odgovorio na naš poziv. Ni iz Ministarstva industrije, energetike i rudarstva RS nisu odgovorili na pitanja u vezi sa imovinom i poslovanjem ribnjaka „Saničani“.

Međutim, Prijedorčani koji žive u blizini ribnjaka, kažu da slika koju viđaju nije pozitivna.

– Rijetko vidimo radnike da se kreću, ali sada ih i nema onoliko kao ranije. Mislimo da i riba više nema, jer ih mjesecima ne hrane, možda su samo neke uspjele da prežive u pojedinim jezerima ribnjaka – ispričao nam je jedan Prijedorčanin.

Ribnjak „Saničani“ osnovan je prije 115 godina i sa svojih 35 jezera prostire se na 1.300 hektara površine. U njemu je nekada u godišnjem izlovu bilo i po 1.500 tona ribe, koja je prodavana u BiH, Srbiji i Crnoj Gori. Ribnjak je imao svoje prodavnice za prodaju ribe u Prijedoru, Brčkom i Bijeljini.

Foto Prijedor24h

Prijedorčani su razočarani što u vrijeme posta, ne radi ribarnica ovog ribnjaka u gradu Prijedoru.

– Tu sam uvijek kupovala ribu za Božićni post i žao mi je što ne radi. Svake godine, građani su za Badnji dan stajali u redovima ispred ribarnice i čekali da kupe ribu. Nije mi jasno kako to može propasti – kaže nam jedna domaćica.

Ne pogoduje astmatičarima

Iz Ministarstva za prostorno, uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS kažu da nemaju podatke o negativnom uticaju ribnjaka na životnu sredinu te da nisu dobijali prijave građana po tom pitanju. Iz Udruženja građana za pomoć oboljelima od astme „Anemona“ iz Prijedora poručuju da velika vodena površina ribnjaka, zbog magle i vlage koju stvara, pogoršava stanje oboljelih.

Srpskainfo