Grad Prijedor, “Euroasfalt” i “AS Group” imali najbolje poslovne poteze 2018. godine u BiH

Tri akvizicije tešanjske “AS Group”, prijevremeno okončanje posla “Euroasfalta” u Sloveniji i spremnost grada Prijedora za prihvatanje investitora koji su najavili otvaranje oko 1.400 novih radnih mjesta, najbolji su poslovni potezi u Bosni i Hercegovini tokom 2018. godine.

Izbor portala Indikator.ba je napravljen na bazi analize  više od 2.000 poslovnih informacija objavljenih u medijima, na portalima kompanija, poslovnih i lokalnih zajednica. U najužem izboru našlo se šesnaest poslovnih odluka kreiranih na području cijele BiH.

“AS Group” je preuzimanjem “Zeničke mljekare”, tuzlanske “Solane” i kupovinom imovine velikokladuškog “Agrokomerca” i uspostavljanjem “AC Fooda” načinila strateški iskorak u osvajanju domaćeg tržišta, razriješila vrlo upitnu sudbinu ovih kompanija, sačuvala radna mjesta i stvorila pretpostavke za stabilnost poslovanja ovih kompanija i njihov budući razvoj. Od posebnog značaja je preuzimanje tuzlanske “Solane” obavljeno putem berze u trenutku kada su interes za vlasništvo nad ovim u Evropi poznatim rudnikom soli interes pokazali strani investitori.

“Euroasfalt” je tri mjeseca prije roka u Sloveniji završio dionicu podravske autoceste između Draženovaca i Gruškovja, dobio novi posao u Hrvatskoj vrijedan 63 miliona KM i uspješnim nastavkom radova u Crnoj Gori dobivenih 2017. godine ojačao svoju poziciju u regiji kao respektabilna kompanija u oblasti niskogradnje.

Sa posebnom pažnjom analitičari portala Indikator.ba angažovani na projektu Izbor najboljeg poslovnog poteza prate asktivnosti lokalnih zajednica u privlačenju stranih investitora. Ove godine lidersku poziciju zauzeo je grad Prijedor. Tokom maja 2018. godine ovaj grad je spremno dočekao slovenačku kompaniju “Kolektor” zainteresovanu za otvaranje tvornice dijelova za automobilsku industriju i aparate u domaćinstvu i angažovanje 400 novozaposlenih radnika. Već u julu bio je spreman da prihvati i investiciju italijanskog giganta za proizvodnju donjeg rublja i čarapa “Calzedonia” vrijednu 25 miliona evra čime se stvaraju pretpostavke za zapošljavanje između 800 i 1.000 radnika.

U pripremi je svečanost na kojoj će spomenutim kompanijama i gradu Prijedoru biti dodijeljene plakete “Najbolji poslovni potez”. Indikator

Capital.ba