Grad Prijedor posredstvom stručnih službi i Agencije za ekonomski razvoj “Preda-PD” realizuje brojne mjere podrške za podsticanje investicija, od kojih su najizraženije proaktivan pristup i partnerski odnos u radu sa investitorima, fleksibilnost ponude i administrativna podrška.
“Postojeće strane investicije naša su najbolja referenca za privlačenje novih investitora. U Prijedoru uspješno posluje 17 stranih investitora iz devet zemalja – Italije, Norveške, Švajcarske, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Velike Britanije, NJemačke i Austrije”, rekao je Srni koordinator za saradnju sa investitorima u Agenciji “Preda-PD” Bojan Jojić.

Prijedor je od EU udaljen 48 kilometara, a ima znatno niže troškove poslovanja nego u zemljama EU, povezan je sa susjednim gradovima i državama drumskom i željezničkom mrežom, a nije daleko ni od aerodroma u Banjaluci, Sarajevu, Tuzli i Zagrebu koji imaju više od 45 međunarodnih linija.

Grad ima pet poslovnih zona, mogućnost inkubacije, program podsticaja i olakšica za investitore, kao i tijela poput Privrednog i Savjeta za obrazovanje i zapošljavanje.

Na raspolaganju je oko 10.000 aktivnih tražilaca posla, među kojima više od 40 odsto između 18 i 45 godina, a najviše dostupna radna snaga je u oblastima prerađivačke i lake industrije i zanatstva.

Osim prednosti, koje je Prijedor kao lokalna zajednica izgradio da bi privukao investicije, postoje i poreske olakšice sa viših nivoa vlasti, kao i prednosti tri važna dokumenta čiji je potpisnik BiH, a to su sporazumi CEFTA i o slobodnoj trgovini sa Turskom, kao i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.

Svim potencijalnim investitorima predstavljaju se i prednosti šire prijedorske regije koja ima oko 800.000 stanovnika, oko 3.000 privrednih subjekata koji su potencijalni partneri, dok u krugu od 100 kilometara postoji šest univerziteta sa više od 60 fakulteta i 25.000 studenata.

Agencija “Preda-PD”, osim direktnih mjera i pogodnosti za investitore, realizuje i indirektne – prvenstveno kroz modernizaciju škola i obrazovnih procesa.

Tako je u šest srednjih stručnih škola u proteklih nekoliko godina posredstvom ove agencije u opremanje kabineta za praktičnu nastavu uloženo više od 600.000 KM.

“Preda-PD” je u škole ili za škole uvela niz inovacija kao što su LEGO robotika, sve veća zastupljenost programiranja, korištenje mirkoprocesora ARDUINO i osnivanje krativnog haba sa prostorom za kovorking koji omogućava podršku mladim kreativcima, startapima, frilenserima i drugim profesionalcima.