Pomoćnik ministra za kulturu Republike Srpske Tanja Đaković otvoriće sutra u Prijedoru 26. Republičko takmičenje učenika muzičkih škola Republike Srpske, najavljeno je danas iz ovog ministarstva.
Aljoša Novaković, direktor Muzičke škole “Savo Balaban” Prijedor, koja je organizator i domaćin ovogodišnjeg takmičenja, rekao je da su stigle 282 prijave za oko 350 učenika iz 13 opština i gradova Republike Srpske i gostujućih takmičara iz Bihaća.

“Pozivamo sve sugrađane da dođu da slušaju mlade virtuoze klasične muzike u naredna dva dana na nekoj od četiri lokacije na kojima će se takmičenje održati ujutro od 8.30 do 18.00 časova. Takmičenje je javno i mogu da prisustvuju svi koji su zainteresovani”, rekao je Novaković Srni.

Prijedorska muzička škola godinama se zalaže za izgradnju koncertne sale kojom bi se upotpunili sadržaji kulture u gradu na Sani, a koja bi učenicima i predavačima ove škole bila neizmjerno važna i dragocjena. U nedostatku te sale takmičenje će se, osim u prostorijama škole domaćina, održati i u Osnovnoj školi “Desanka Maksimović”, Galeriji “Sreten Stojanović” i Pozorištu Prijedor čijim direktorima je domaćin iskazao zahvalnost za gostoprimstvo.

“Na svečanosti otvaranja nastupiće naši srednjoškolci okupljeni u sastav `Bahovi`, učesnicima će se obratiti i prvi ljudi Republičkog pedagoškog zavoda i grada Prijedora Predrag Damjanović i Milenko Đaković, a predstavnicima kompanije `ArselorMital Prijedor` uručićemo zahvalnicu jer su nam za potrebe ovog takmičenja donirali nov klavir vrijedan 23.000 KM”, najavio je Novaković.

Zastupljeno je sedam disciplina: klavir, solfeđo, duvači, solo pjevanje, kamerna muzika, orkestri, te harmonija i oblici. Takmičari dolaze iz Banjaluke, Prijedora, Prnjavora, Bijeljine, Trebinja, Istočnog Sarajeva, Doboja, Gradiške, Zvornika, Istočne Ilidže, Kozarske Dubice, Nevesinje, Foče i Bihaća.

Svečano otvaranje 26. Republičkog takmičenja učenika muzičkih škola Republike Srpske najavljeno je za podne u Pozorištu Prijedor, a završni koncert i zatvaranje za subotu u 15.00 časova na istom mjestu. Posljednji put Muzička škola “Savo Balaban” iz Prijedora bila je domaćin i organizator republičkog takmičenja 2011. godine.

Detaljne informacije o takmičenju dostupne su na podstranici zvaničnog veb sajta prijedorske muzičke škole http://republickotakmicenjemsrs.website/.