Američki pisac i publicista DŽared Izrael navodi da su optužbe protiv Srba za genocid posljedica, prije svega, medijske hajke i ističe da oni koji ga napadaju žele da ospore to što je utvrdio mnoge kontradiktornosti svjedoka o ratnim dešavanjima u Srebrenici.
Izrael za “Večernje novosti” kaže da se napadima na njega, poslije nedavne međunarodne naučne konferencije u Banjaluci na kojoj je govorio o montiranim optužbama protiv Srba za zločine u Srebrenici i odbacio tvrdnje o genocidu, želi osporiti to što je nakon osam godina istraživanja iskaza svjedoka utvrdio mnoge kontradiktornosti i laži.

On je kao primjer naveo svjedočenja predsjednika Udruženja majki Srebrenice Munire Subašić.

“Osim što tvrdi da je /Slobodan/ Milošević živ, pošto su ga zajednički spasli CIA i Rusi, na jednom suđenju je svjedočila da je izbjegla u Srebrenicu 1992. godine, drugi put 1993. Jednom je rekla da je bježala bosa, drugi put kamionom…”, ukazuje Izrael.

Izrael ističe da se kontradiktornosti ponavljaju i u napadima na njega, te mu jedni osporavaju kompetenciju, dok drugi traže da se Univeritet Harvard ogradi od svog bivšeg studenta.

“Stvarni krivci postaju histerični”, kaže Izrael.

Izrael zahtjeve iz pisma “građana BiH”, kao i napada britanske akademske NVO posvećen sjećanju na Srebrenicu, oba adresirana na Univerzitet Harvard koji je završio, vidi kao pokušaj da bude izopšten i poručuje da će se braniti.

“Večernje novosti” navode da je Izrelova izjava na nedavnom skup “Srebrenica, stvarnost i manipulacije” u Banjaluci da je značajnu ulogu u etiketiranju Srba genocidnim zbog Srebrenice odigrao Vatikan izazvala burna reagovanja nekolicine publicista, boraca za ljudska prava i novinara iz BiH.

Desetoro potpisnika saopštenja, od kojih polovina živi u inostranstvu, tražilo je od Univeriteta Harvard da se ogradi i osudi bivšeg studenta DŽareda Izraela, a isti zahtjev poslala je i britanska akademska NVO posvećena sjećanju na Srebrenicu.

List navodi da je tvorce pisma naljutilo to što je Izrael rekao da je u neposrednoj optužbi nakon događaja u Srebrenici odlučujuću ulogu u propagandi genocida i bombardovanja Republike Srpske imao bliski prijatelj pape Vojtile i specijalni izaslanik generalnog sakretara UN Tadeuš Mazovjecki.

Kako je rekao, Vatikan je usmjeravao optužbe na Srbe za genocid nad Hrvatima i muslimanima i bio pokrovitelj neoustaške Hrvatske da bi bio zaboravljen jasenovački genocid nad Srbima u Drugom svjetskom ratu koji su počinili ustaše i NDH.

Večernje novosti