Udruženje “Čast otadžbine” pozvalo je sve Srbe političare da odbace “kosku” koju im nudi lider SDA Bakir Izetbegović za formiranje vlasti na nivou BiH, kao i da sruše njegov plan i kreiraju svoju budućnost.
U tekstu pod naslovom “Šaroviću odbaci Bakirovu `kosku`”, ovo udruženje poziva lidera SDS-a Mirka Šarovića da ne pokušava na Izetbegovićevoj politici voditi Srbe, koji su državotvorni narod.

Ističući da Izetbegović pravi unitarnu islamsku BiH, u tekstu se ocjenjuje da je iluzorno nadati se da će se njegova politika promijeniti, te poručuje Srbima da svoje slabosti i podaništvo ne kriju iza pozivanja na “Miloševu mudrost” ili na poboljšanje standarda življenja, jer su “Bakirovi ciljevi trajni, a politika zavisno od situacije, jasnija ili skrivena”.

“Nekada čujemo ratničke pokliče, nekad prijeti oružjem, postrojava paravojsku, o paradžematima ćuti kao što ćuti i o tome ko je pokušao ubiti /predsjednika Srbije Aleksandra/ Vučića pred njegovim očima. Znamo da je maskirani i skriveni fundamentalista, strpljiv i hladnokrvni lažov koji ne odustaje od babine zamisli”, dodaju u Udruženju.

Udruženje napominje da je Izetbegović u ostvarenju svojih ciljeva ukalkulisao i izazivanje srpske nesloge, koja nije strana srpskoj istoriji i koja je mnogo koštala Srbe i prouzrokovala dugotrajna ropstva, stradanja, pa i nestanak sa nekih prostora.

“Gospodo političari, dužni ste stabilizovati politički front, usaglasiti svoje djelovanje u zajedničkim organima u okviru dejtonskih načela. Tako se brani Republika Srpska, to je politička linija odbrane koja je odsudna po srpski narod”, nagalašava ovo udruženje.

Gdje je pucala linija odbrane vojske u ratu stradao je narod iza linije i zato, upozorava ovo udruženje srpske političare, ne smijete dozvoliti da zbog pucanja političke linije Republike Srpske, strada srpski narod i izgubi sve ono što je ostvario i stvorio kroz Republiku Srpsku.

“I poginuli borci su izborili dejtonsku Republiku Srpsku i u obavezi ste da je kao takvu vratite njihovim potomcima, bez obzira šta je ko u prošlosti radio. Nalazimo se pred ambisom, mora se promijeniti smjer dosadašnjeg političkog kretanja i ići ka sigurnom, a to je povratak onom što nam pripada prema izvornom Dejtonu”, navodi “Čast otadžbine”.

Udruženje ističe da treba ostaviti Izetbegoviću neka uređuje FBiH, a da državne zajednice BiH mora biti samo onoliko koliko je definisao izvorni Dejton, jer u protivnom zna se put Republike Srpske.

U saopštenju se podsjeća da su odluke parlamenta Republike Srpske obavezujuće za sve Srbe, a ne šta Izetbegović misli, te da, bez obzira kad će se formirati Savjet ministara BiH, parlament Republike Srpske treba odmah krenuti u proces povratka nadležnosti oduzetih nasiljem visokog predstavnika BiH.

“Ako to ne bude prihvaćeno od ostala dva naroda, pokrenuti referendum o samostalnosti Republike Srpske. Srpsko pitanje mora se rješavati u paketu sa Srbijom. Srpska i njena sudbina mora se rješavati zajedno sa Kosovom i Metohijom”, smatra ovo udruženje.

Udruženje podsjeća da se ovih dana Srbi sjećaju svojih stradanja i da se odaje počast saborcima, te da je neupitna odbrana Srpske po svaku cijenu i svim sredstvima, a prije svega politički, demokratski i uz važeća prava za sve narode.