Plan mostarskog UKC-a, da po uzoru na banjalučki, i njihove prostorije dezinfikuje tim ruskih stručnjaka, na čekanju je do daljnjeg. U međuvremenu, nižu se obrazloženja ministarstava koja se proglašavaju nenadležnim za ovo pitanje i sve prebacuju na Predsjedništvo BiH. Posljednje je stiglo iz kabineta ministra bezbjednosti Fahrudina Radončića koji tvrdi da su Rusi, ovaj put, u namjeri da uđu u BiH, otkrili znatno više informacija, nego kada su u aprilu, u BiH dolazili na poziv Republike Srpske.

Fahrudin Radončić, povukao je paralelu između dolaska ruskog medicinskog tima u Banjaluku i u Mostar. Oštricu je okrenuo prema ruskoj ambasadi u BiH. U prvom slučaju, tvrdi, ambasada u svojoj noti, Ministarstvu spoljnih poslova, koje je odobrilo ulazak ruskog tima u BiH, nije navela da je riječ o osoblju sa vojnim činovima i o vojno-medicinskoj opremi. Sada, kada je i to navedeno, ističe, djelovanje ruskog tima nema više oznaku humanitarnog, zbog čega je, dodaje Radončić, zatraženo, postupanje ministarstva na čijem je čelu i Ministarstva odbrane.

– Dva ministarstva su predložila Ministarstvu spoljnih poslova BiH, što je u skladu sa Zakonom, da sve, na odlučivanje, treba uputiti prema Predsjedništvu BiH. To je legalistički pristup u skladu sa novonastalim spoznajama i okolnostima  kaže Radončić.

Na značajnu ulogu ruskog tima, koji je u Srpsku, uz medicinsku opremu, stigao kao pomoć Rusije u borbi protiv epidemije virusa korona, u pismu podrške ruskom premijeru, koji je zaražen ovim virusom, ukazao je premijer Srpske Radovan Višković. On je izrazio iskrenu zahvalnost za pomoć tima ruskih stručnjaka koji je dezinfikovao zdravstvene ustanove širom Republike Srpske i svojim iskustvom, kako je naglasio, pomogao u sprečavanju širenja ovog virusa.

Namjera da to učine i u Mostaru, za sada je osujećena. To je za šefa Tima za praćenje mjera i preporuka Republičkog štaba za vanredne situacije Nenada Stevandića nerazumna odluka bošnjačkog političkog estabilišmenta. Smatra da je ovim srbofobna i rusofobna politika potpuno ogoljena.

 

– Mi nalazimo odakle je to došlo, da su to ona središta političke moći koja direktno kontrolišu Izetbegović i Komšić, i da je to lična poruka, možda u očekivanju da se nekom drugom radi toga dopadnu. To je potpuno pogrešno jer čitav svijet je pogođen koronom, nema političkih blokova, podjela, paktova – istakao je Stevandić.

Miroslavu Lazanskom, ambasadoru Srbije u Rusiji, nije jasno zbog čega nije dozvoljen ulazak u Fedraciju BiH ruskim stručnjacima. Poručuje da ruska pomoć u vrijeme epidemije virusom korona nije motivisana političkim već humanitarnim razlozima.

– Јasno je od prvog časa da su ruski humanitarci išli u misije u zemlje koje su ih pozvale isključivo iz humanitarnih razloga, a ne političkih i tako to treba i gledati. Ako je vlast u Mostaru, odnosno dio vlasti na nivou cijele BiH zatražio da ruski tim dekontaminira bolnicu, onda nije jasno kako drugi dio vlasti to nije odobrio – kaže Lazanski.

Zahtjev je upućen podredstvom kabineta Dragana Čovića, predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i lidera HDZ-a. Iz njegove stranke je saopšteno da je nedopuštanje da tim ruskih medicinskih stručnjaka za dezinfekciju uđe u BiH “providno skretanje pažnje sa stvarnih afera, kao što je netransparentna nabavka respiratora budžetskim sredstvima”.

– Zdravstveni izazovi, socijalna osjetljivost, teška privredna situacija i bezbjednosni izazovi s kojim se trenutno BiH suočava, nikako i nikome ne smiju biti opredjeljenje za podsticanje bespotrebnih političkih sukoba zasnovanih na obmanama i lažima, “što smo svjedoci kod konkretnog slučaja” – saopšteno je iz HDZ-a BiH.

Iz HDZ-a napominju da bi Hercegovačko-neretvanski kanton kao jedan od najpogođenijih virusom korona trebalo da bude prioritet za svaki vid humanitarne pomoći. Virus korona je, dodaje, svima nama zajednički neprijatelj i svaka politizacija je neprihvatljiva, a pružena pomoć dobrodošla.

Izvor: RTRS