Iz Kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH oštro je demantovana vijest koju su objavili mediji u Sarajevu i pojedini u Republici Srpskoj, da je navodno sinoć održana telefonska sjednica ovog tijela na kojoj je, navodno, preglasavanjem srpskog člana, rukovodstvu Centralne banke BiH produžen mandat.

To je još jedna laž očigledno plasirana s ciljem pokušaja razbijanja srpskog jedinstva u Republici Srpskoj, saopšteno je iz Kabineta.

Milorad Dodik je jasan da zaključci Narodne skupštine Republike Srpske i zajednički dogovor lidera parlamentarnih stranaka u Srpskoj nisu prekršeni.

Sinhronizovani spin sarajevskih medija plasiran je kasno sinoć, sve sa pozivom na predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića, kao izvora informacija.

“Telefonska sjednica Predsjedništva održana, srpski član učestvovao u glasanju, mandat Upravi Centralne banke, preglasavanjem, produžili Komšić i Šefik Džaferović”, brujali su naslovi, likujući zbog navodno urušenog srpskog jedinstva. Ali, noćnu kvazi-senzaciju raspršilo je jutro, odnosno demanti srpskog člana Predsjedništva i njegovog kabineta.

– Јuče je bio zahtjev za telefonskom sjednicom. Јa sam odgovorio putem svoje službe da nisam za telefonsku sjednicu. Јedino moje učešće u tome je što sam odbio zasjedanje telefonski. Dakle, da bi se zakazala telefonska sjednica treba da se usaglase sva tri člana. Јa nisam bio tamo, sjednica nije ni zakazana – rekao je Dodik.

Upravo je uskraćivanje saglasnosti za održavanje sjednice, koju je u Sekretarijat putem elektronske komunikacije proslijedio šef Dodikovog Kabineta, Komšić u javnost plasirao kao izjašnjavanje tj. glasanje o tački dnevnog reda. Komšića demantuje i Poslovnik o radu, kojeg u trećem mandatu još nije savladao ili je svjesno i združeno sa medijima koje uređuje, višestruko njime manipulisao!? Poslovnik jasno propisuje ko može, a ko ne može da glasa!

“Ako je član Predsjedništva privremeno spriječen u obavljanju svojih ovlaštenja, odrediće člana svog kabineta koji će ga predstavljati na sjednicama. U slučaju da to nije moguće, mijenjaće ga šef njegovog kabineta. Ovlašteni predstavnik se može samo izjašnjavati u ime odsutnog člana Predsjedništva, ali nema pravo glasa”, navedeno je u Poslovniku o radu.

Poslovnik o radu jasno determiniše i da Upravu Centralne banke, članovi Predsjedništva mogu da izaberu, ali samo konsenzusom, a nikako većinom glasova ili preglasavanjem. Ali, uhvaćen u manipulacijama, Komšić je taj dio spina pokušao da ispravi tokom dana, korigujući i sebe i omiljene medijske aktere, kako ipak rukovodstvu Banke, mandat nije produžen. Našoj medijskoj kući spin-majstor Komšić na telefonske pozive nije odgovarao. Iz kabineta Šefika Džaferovića samo je kratko poručeno da se ni on, povodom fantomske “sjednice”, neće oglašavati. Generalni sekretar Zoran Đerić satima nakon sarajevskih konstrukcija, tvrdio je kako sjednica formalno-pravno još nije okončana. Obećao je objašnjenje, pa onda telefone isključio, a službenu korenspondenciju ignorisao.

Dok je ovaj jednodnevni opsjenar trajao – Centralna banka BiH ostala je bez zakonitog menadžmenta. Postojećem je “rok trajanja” baš danas istekao, a Zakon ne poznaje institut tehničkog mandata ili vršioca dužnosti. Iako nezakonit, bivši Upravni odbor je ipak zasjedao i od Predsjedništva BiH zatražio da imenuje novi saziv. Dakle, da uradi ono što je Komšić sinoć tvrdio da je već urađeno.

– Ako zatraže redovnu sjednicu, ja moram da budem na toj sjednici da bih glasao protiv. Ako glasam protiv, onda nema odluke, ako je konsenzus onda ima odluke. To je rečeno u zaključcima NSRS i našem odgovoru da nećemo prisustvovati u radu, osim na sjednicama gdje treba spriječiti donošenje odluka – rekao je Dodik.

Tako je propao još jedan u nizu licemjernih sarajevskih pokušaja, da se razbije uspostavljeno srpsko jedinstvo. I u tim pokušajima, izvjesno je, Sarajevo neće stati. No, više od toga brine što u tim pokušajima razjedinjavanja Srba, učestvuju i pojedini mediji iz Republike Srpske, poput bijeljinske BN televizije, koja je svesrdno prenosila sve sarajevske spinove i iznuđivala reagovanja o dešavanjima u Predsjedništvu, neupućene srpske opozicije. Kada su shvatili da su na lažne vijesti nasjeli, i srpski opozicionari su zaćutali. Na telefonske pozive nisu odgovarali! A zašto srpski mediji rade na razgradnji srpskog jedinstva, valjda to oni najbolje znaju?!

Autor: RTRS