Služba za odnose s javnošću Predsjedništva BiH tek danas je jednom sarajevskom portalu dostavila odgovor i potvrdila da 9. avgusta ove godine nije održana nikakava telefonska sjednica Predjedništva.

Dakle, Željko Komšić predsjedavajući Predsjedništva BiH, ponovo je obmanuo javnost tvrdnjom da je održana telefonska sjednica na kojoj je učestvovao i srpski član Milorad Dodik.

Na Komšićevu udicu upecala se opozicija iz Republike Srpske. Tvrdili su da je Dodik pogazio zaključke NSRS i srpsko jedinstvo.

Na spornoj sjednici trebalo je da bude imenovan Upravni odbor Centralne Banke BiH, a da Komšić neistinama obmanjuje javnost, jasno je bilo već sutradan. Iz Centralne banke potvrđeno je da su ostali bez zakonitog menadžmenta, jer je 10. avgusta istekao mandat postojećem. S obzirom na to da Zakon ne poznaje institut tehničkog mandata ili vršioca dužnosti, bivši Upravni odbor od Predsjedništva je zatražio da imenuje novi saziv. A Komšić je tvrdio da je to već urađeno.

– Potpuno je jasno da Komšić ne odustaje od manira mahale u vođenju politike, da konstantno pribjegava takvim stvarima i postalo je dosadno konstantno demantovati te sitne podvalice – kaže Radovan Kovačević, savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH.

Na Komšićeve podvale upecala se opozicija. Pojedine medije u Srpskoj preplavili su naslovi kako je Dodik prekršio zaključke Narodne skupštine i dogovor političkih stranaka nakon Inckovog nametanja zakona o zabrani negiranja genocida.

Zloupotrebljena je elektronska komunikacija da Dodik nije saglasan da se sjednica održi, koju je u Sekretarijat proslijedio njegov šef Kabineta, a koju je Komšić u javnost plasirao kao izjašnjavanje o tački dnevnog reda.

Igrao se Komšić poslovnikom koji jasno propisuje da ako je član Predsjedništva privremeno spriječen u obavljanju svojih ovlaštenja, može ga na sjednicama predstavljati šef njegovog kabineta, abez prava glasa. Sve to trebalo je da znaju opozicioni lideri.

– Zabrinjava da postoje određeni mediji u Srpskoj i opozicione stranke koje više vjeruju /predsjedavajućem Predsjedništva BiH/ Željku Komšiću nego Dodiku i nama iz njegovog okruženja. Dodik je inicirao sastanak svih parlamentarnih stranaka u Republici Srpskoj, podržao tada sve zahtjeve i prijedloge opozicionih stranaka i on je neko ko sigurno nikada ni na koji način neće prekršiti zaključke stranaka i NSRS – ističe Kovačević.

I ovo je jedan od bezbroj primjera koji dokazuju kako bošnjačka politika, kojoj nesumnjivo pripada i Komšić, nanosi štetu BiH. Pobrinuli su se da im bivši visoki predstavnik Valentin Incko nametne zakon o negiranju genocida, očekujući da će to biti priča za jedan dan i da će izostati srpska istrajnost.

Autor: RTRS