Grupa bivših diplomata zemalja regiona uputila je apel NATO-u i Evropskoj uniji da se uključe u rješavanje unutrašnjih pitanja Crne Gore. Analitičari saglasni – ovo je srbofobna politika lobista Mila Đukanovića. Interveniciji stranaca ne treba se nadati!

Alarmantne su sličnosti dešavanja u Crnoj Gori sa događajima koji su doveli do ratova na Balkanu devedesetih godina. Teza je ovo iz apela koje su bivši šefovi diplomatija regiona, između kojih i Zlatko Lagumdžija, adresirali na NATO i Evropsku uniju. Traže da se uključe u rješavanje unutrašnjih pitanja Crne Gore.

– Pozivamo naše institucije EU i druge saveznike da se uključe u aktivan politički dijalog sa svim različitim političkim i društvenim akterima u trenutnoj krizi u Crnoj Gori i pomognu u osiguravanju mirnog rješavanja eskalirajućeg sukoba u zemlji – ističe se uz pozivu.

Ovo je očekivana hajka protiv srpskog naroda i SPC, smatra delegat u Domu naroda Parlamenta BiH, Dušanka Majkić. Podsjeća da je BiH školski primjer zemlje u kojoj uključivanje međunarodne zajednice u rješavanje unutrašnjih pitanja znači zatiranje srpskog glasa.

– Oni gdje god osjete da je srpski uticaj i da postoji negdje gdje se čuje srpski glas, oni pozivaju. Žarko Korać je poznat kao protivnik vlastite zemlje u kojoj živi, kako ne bi bio protivnik Crne Gore ili BiH? – kaže Dušanka Majkić, delegat u Domu naroda Parlamenta BiH.

Da je apel motivisan strahom od svesrpskog jedinstva, saglasna i struka. Iza formalnog apela, kriju se, kažu, političari – lobisti Mila Đukanovića.

– Ovo je pokušaj spašavanja Mila Đukanovića, odnosno ukazivanja Zapadu da im je on prijatelj, kojeg ne treba ostaviti u nevolji – poručuje analitičar Dragomir Anđelković.

Dan nakon ustoličenja mitropolita Јoanikija, premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić rekao je da je zahvaljujući odlučnoj akciji policije i dijela Vojske spriječen visoko-rizičan događaj, koji je mogao imati nesagledive posljedice.

– Prelomni trenutak desio se u 4 i 30, kada sam ja rekao idem, ne interesuje me ko će da me štiti. Moj život ne vrijedi ni pare ako Crna Gora bude uvedena u građanski rat – naglasio je Zdravko Krivokapić, predsjednik Vlade Crne Gore.

Građanski rat je spriječen, ali i državni udar. Time je i osujećena namjera kreatora haosa, iza koje stoji sprega politike i krimnalanih ljudi, kaže prvi čovjek crnogorske Vlade.

A dok bivši ministri zemalja regiona pozivaju NATO, koje Balkan pamti po intevencijama osiromašenim uranijumom, analitičari procjenjuju da se tome ne treba nadati. Ne samo zbog toga što je od članica Alijanse zatražena saglasnost za polijetanje helikoptera kojim su u Cetinje prevezeni patrijarh i mitropolit, već i zbog toga što bi, smatraju analitičari, jedini razlog bilo kakvog miješanja mogao biti terorizam.

– Da li zaista neko može da pomisli da će zbog jednog ekstremističkog skupa, koji je pritom policija razbila samo hemijskim sredstvima, bez upotrebe sile, intervenisati NATO. Gotovo se može reći da je njihov apel sumanut – poručio je istoričar Aleksandar Raković.

Dragomir Anđelković naglašava da bi to mogla da bude intervencija protiv terorističkih organizacija.

– Kada već pričamo o intervenciji NATO-a onda bi to jedina mogla da bude intervencija protiv terorističkih skupina koje su u jednoj članici NATO-a kakva je Crna Gora probale da naprave haos. A to su batinaško-kriminalne strukture pod kontrolom Đukanovića – dodao je Anđelković.

A odgovorni neće proći bez sankcija, jasno je upozorio Krivokapić.

– Neće biti nedodirljivih – kratko i jasno je poručio Krivokapić.

Bezbjednosne strukture imaju sedam dana da utvrde odgovornost po komandnoj liniji, ko se oglušio o naređenja, i ko pokušao da, kreiranjem haosa, Crnu Goru uvede u građanski rat.

Autor: RTRS