ПРИЛУЖЈЕ, 16. ЈАНУАРА /СРНА/ - Косовска полицијска служба покушала је јутрос да спријечи окупљање неколико стотина Срба у Прилужју у општини Вучитрн који су тражили од руководства Привременог органа да им омогући организован одлазак у Рашку како би гласали на референдуму о уставним промјенама Србије.

Kosovska policijska služba pokušala je jutros da spriječi okupljanje nekoliko stotina Srba u Prilužju u opštini Vučitrn koji su tražili od rukovodstva Privremenog organa da im omogući organizovan odlazak u Rašku kako bi glasali na referendumu o ustavnim promjenama Srbije.

“Dobili smo nalog da se raziđemo i obavještenje da neće biti dozvoljen ulazak građana u autobuse ili u prevozna sredstva sa više od pet mjesta”, rečeno je Srni iz Privremenog organa u Prilužju.

Ako je suditi po prisustvu pripadnika Kosovske policijske službe (KPS) u svim srpskim sredinama zabranjeno je okupljanje i organizovan odlazak, pa će oni koji namjeravaju da ispune građansku dužnost morati da krenu sopstvenim prevozom put glasačkih mjesta u centralnoj Srbiji.

Tokom noći je povećan broj pripadnika KPS-a kontrolisao sve prilazne puteve srpskim sredinama, a posebno su bili primjetni u blizini objekata u kojima su održavana glasanja i objekata u kojima su smješteni privremeni organi izmještenih srpskih opština u čijoj je organizaciji trebalo da se održi referendum.

Republička izborna komisija u Srbiji donijela je sinoć odluku prema kojoj će birači sa Kosova i Metohije, budući da Priština nije dopustila Srbima da glasaju na referendumu, svoje pravo moći da iskoriste na biračkim mjestima u Kuršumliji, Raškoj, Novom Pazaru i Vranju.

Srbi iz Kosovske Kamenice, Novog Brda, Gnjilana, Kosovske Vitine i Štrpca moći će da glasaju u Vranju, iz opština Priština, Podujevo, Kosovo Polje, Lipljan Štimlje, Uroševac i Obilić u Kuršumliji, iz Peći, Kline, Istoka, Srbice, Prizrena, Orahovca i Zubinog Potoka moraće otputovati na glasanje u Novi Pazar, dok će Srbi iz Kosovske Mitrovice, Zvečana, Vučitrna i Leposavića moći da glasaju u Raškoj.

Građani Srbije izjašnjavaju se danas na referendumu o promjenama Ustava Srbije u dijelu koji se odnosi na pravosuđe.

U 7.00 časova otvorena su sva biračka mjesta za glasanje koje će trajati do 20.00 časova.

Autor: SRNA/ATV Foto: SRNA