Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova prekorila je NATO zbog toga što ranije iskazane namjere nisu u skladu sa politikom koju Alijansa vodi.

Zaharova je na Telegramu objavila prilog njemačkih medija Ard i Špigl u kome 2. februara 1990. godine tadašnji vicekancelar Njemačke Hans-Ditrih Genšer i američki državni sekretar Džejms Beker govore da NATO nema namjeru da širi zonu odbrane na Istok, ističući da “to ne važi samo za Istočnu “emačku, nego generalno”.

– Genšer i Bejker nisu znali da će 32 godine kasnije generalni sekretar NATO-a Јens Stoltenberg (1990. godine državni sekretar u Ministarstvu zaštite životne sredine Norveške) lako i u hodu opovrgnuti njihove riječi: “Ne. NATO donosi odluke zajedno sa 30 zemalja članica, nigdje ne postoji odluka da su se NATO zemlje dogovorile da odustanu od onoga što je napisano u temeljnom ugovoru NATO-a, u Vašingtonskom sporazumu”. Pa kakva je to organizacija ako njeni članovi i predstavnici svake godine demantuju jedni druge, govoreći o suštinskim pitanjima, te nastavljaju da daju izjave koje nisu u skladu sa politikom koju vode? – upitala je Zaharova.

Ranije su njemački mediji objavili da je u Nacionalnom arhivu Velike Britanije pronađen dokument iz 1991. godine u kome su zapadne zemlje izjavile da je neprihvatljivo širenje NATO-a na Istok.

Autor: sputniknews.com