Predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić rekao je da je Republika Srpska istorijska, politička i ustavna činjenica, i da njen opstanak i stalni razvoj predstavljaju za Srbiju i njene građane nacionalno i državno pitanje najvišeg prioriteta.

Obraćajući se na tribini u Beogradu povodom 30 godina Ustava Republike Srpske, koju je organizovalo Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji, Dačić je rekao da o statusu Republike Srpske mogu da odlučuju samo njeni građani, a ona sama ne može da bude zaobiđena u bilo kakvom dogovoru koji se tiče BiH.

On je rekao da to mora da ponovi, zato što i danas nakon 30 godina postoje namjere i aktivnosti čiji je cilj da Republika Srpska ne bude ono što je opšteprihvaćeno, pa čak i da prestane da postoji.

– Ništa od toga se neće dogoditi – istakao je Dačić.

Dačić je rekao da je današnja Srbija posljednja na svijetu koja bi prizivala razgradnju BiH, te dodao da je Srbija nebrojeno puta izjavila i pokazala da poštuje integritet BiH i da joj istinski želi samo dobro.

– I baš zbog toga smo prvi koji će se usprotiviti svakom pokušaju da se naškodi Republici Srpskoj, da se ona zaobilazi kada se donose odluke i da nestane. To nije samo naša obaveza koju smo prihvatili, to je naša želja i naša dosleda državna politika koju ćemo voditi dok postoje i Srbija i Srpska – rekao je Dačić.

On je rekao da je stvaranje Republike Srpske jedan od najvećih istorijskih događaja za srpski narod u 20. vijeku i da to predstavlja nacionalni i državni prioritet Srbije i srpskog naroda.

– Mnogi kažu da na to nemamo pravo. Ne samo da imamo pravo, nego ga imamo i mnogo više nego neki koji sa udaljenosti nekoliko desetina hiljada kilometara pokazuju interesovanje za drugi entitet u BiH i za drugi narod i koji kažu da napad na taj entitet i narod predstavlja napad na te zemlje – napomenuo je Dačić.

Zato, dodao je on, i Srbija može da kaže da svaki napad na Republiku Srpsku je napad na Srbiju i srpski narod, ali da se nada da više nikada niko neće govoriti ni o kakvim napadima, nego da će se svi zajedno najzad usredsrediti na to da probaju da stave tačku na jugoslovensku krizu.

Govoreći o Ustavu Republike Srpske, Dačić je naveo da je donošenje prvog ustava tada bio za srpski narod u BiH jedan od najvažnijih koraka da sačuva indentitet i svoja prava, te da je i osnivanjem Republike Srpske 9. januara srpski narod dao konačan odgovor u kakvom institucionalnom okviru želi da živi i ostvaruje svoja prava.

– A taj odgovor je isti i danas, kao i pre 30 godina i glasi – Republika Srpska. Republika Srpska je taj istorijski odgovor i on traje već tri decenije. Isto toliko traju i pokušaji da se taj odgovor promeni i da Republika Srpska postane nešto što nikada nije bila, niti srpski narod želio – rekao je Dačić.

On je rekao da je u Ustavu Srpske i amandmanima sadržano jasno opredjeljenje srpskog naroda da želi da očuva svoj identitet i samobitnost u onom okviru za koji se izborio i koji je prihvaćen u međunarodnim okvirima.

I Srbija i Srpska, istakao je on, traže zajedno da taj okvir bude poštovan, a samim tim i prava koja pripadaju Srpskoj i srpskom narodu kao konstitutivnom u okviru BiH.

– Ovo se tiče samo nas sa obe strane reke Drine i nikoga drugog. A naročito se ne tiče onih koji u našem bratskom savezništvu vide nekakvu pretnji za sebe. Mi nikome ne pretimo – naveo je Dačić.

On je naglasio da niko ne treba da se plaši jakih veza Srbije i Srpske, i niko u tome ne treba da traži izgovor za svoju politiku koja ne misli dobro ni Srpskoj niti BiH, pa ni cijelom regionu.

– Samo mi u Srbiji i Srpskoj treba da se pazimo slabljenja naših veza i da ne dopustimo da jedni drugima postanemo manje važni nego što smo to danas. Tome bi se radovali svi koji žele neko novo prekrajanje Balkana i BiH, ali bez učešća Srbije i Srpske i bez naših jakih veza – rekao je Dačić.

Dačić je ukazao da događaji u Ukrajini pokazuju da raspad Јugoslavije i SSSR-a i dalje ostavljaju posljedice i da nisu završeni politički procesi, te istakao da je zato konačno vrijeme da se svi okrenu saradnji jedni sa drugima i stvaranju zajedničkih interesa za budućnost.

Autor: SRNA/Srpskainfo