Predstavnici Gradske uprave Prijedor danas su predstavili vodič za osobe koje žele prijaviti korupciju u lokalnoj zajednici, izrađen u okviru projekta “Jačanje integriteta i transparentnosti u javnom sektoru”, koji provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) uz podršku Vlade Velike Britanije.

Vodič sadrži informacije o postupanju Gradske uprave Prijedor u slučajevima prijave korupcije, postupku obrade i odlučivanja, te o zaštiti lica koja prijave korupciju.
Koordinator lokalnog tima za provođenje ovog projekta Mirjana Ostojić istakla je da takvim pristupom žele podići povjerenje građana ove lokalne zajednice.

“Javnost nije svjesna mogućnosti prijavljivanja korupcije te zaštitnih mehanizama. Kroz saradnju sa UNDP-om i uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva radimo na unapređenju naših postojećih rješenja, te se vidi jasna razlika koju smo napravili. Samo sa otvorenim i odgovornim pristupom možemo izgraditi povjerenje građana u institucije Grada Prijedora”, izjavila je Ostojićeva.
Šef Odsjeka za strateško planiranje Zinajda Hošić istakla je da je nužno raditi na široj transparentnosti lokalne zajednice kako bi se podiglo povjerenje javnosti.
“Ovaj projket je izuzetno važan za veće uključivanja građana u procese rada Gradske uprave. Koje su informacije koje im moraju biti dostupne, na koji način se uključuju u diskusije o izradi strateških dokumenata, planiranja budžeta – na ta pitanja tražimo odgovore u razmjeni dobre prakse. Grad Prijedor je uradio puno na uključenosti, te kroz ovakve aktivnosti mi nastojimo pojačati vidljivost našeg rada”, zaključila je Hošićeva.
Projekat “Jačanje integriteta i transparentnosti u javnom sektoru” ima za cilj unapređenje regulatornog i institucionalnog okvira u pogledu transparentnosti, odgovornosti i integriteta na kantonalnom i lokalnom nivou, te jačanje institucionalnih kapaciteta za uspješno suprotstavljanje korupciji.

Izvor. prijedorgrad