Obavještajno-bezbjednosna agencija nalogodavac je odluke da se beogradskom univerzitetskom profesoru Milošu Koviću zabrani ulazak u BiH. Za njih profesor istorije predstavlja prijetnju po bezbjednost zbog čega su ga pripadnici Granične policije na prelazu Vardište spriječili da uđe u BiH.

Iz Srpske oštre osude ove skandalozne odluke. Za srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika to je atak političkog Sarajeva na Republiku Srpsku.

Predsjednica Republike Srpske, Željka Cvijanović kaže da su oni koji su donijeli odluku stvarna prijetnja po bezbjednost BiH.Zahtijeva se hitno povlačenje ove sramne odluke i poziva na odgovornost nalogodavce.

Opasnost za bezbjednost i ustavni poredak – tako je beogradski profesor Miloš Ković okvalifikovan na graničnom prelazu Vardište. Bez detaljnijeg obrazloženja, ulazak u Republiku Srpsku i BiH mu je zabranjen.

Koviću nisu dopustili ni uvid u rješenje, doneseno 28. februara, a koje je odbio da potpiše.

– Јa sam odbio da potpišem rješenje jer smatram to skandaloznim jer nisam prekršio nikakav zakon osim ako je riječ o kršenju zakona slobode misli i govora. Bilo je jasno da se radi o imenu koje je negdje u centrali vjerovatno u Sarajevu zabilježeno. Na pitanje šta sam tačno uradio, oni nisu umeli da mi kažu – rekao je Ković.

Da su postupali prema naloženim mjerama, potvrdili su šturim saopštenjem iz Granične policije. Ko im je naredio nisu rekli, a to nismo mogli čuti ni od njihovog direktora koji se nije javljao na naše pozive.

Potvrdu ko je nalogodavac dao je Šefik Džaferović-direktive su stigle iz Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH . Kaže još da OBA donosi odluke na osnovu, provjerenih saznanja, ne navodeći i koja su.

A koja su to saznanja koje ima OBA i njen šef Osman Mehmedagić nismo saznali, jer se ni on nije javljao na telefonske pozive.

Da je OBA postala instrument za odstrel Srba pod palicom direktora Osmana Mehmedagića upozorava Sredoje Nović, zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije za nadzor nad radom OBA-e.

– OSA je zauzela stav da samo direktor lično može da izmijeni određena instruktivna akta, iako na to nema prava, morao bi da pita Izvršni odbor, ako on uopšte i postoji, a čini mi se da se ne pita, kao što se ne pita ni komisija za nadzor nad OSA – naveo je Nović.

Za srpskog člana Predsjedništva zabrana ulaska u BiH profesoru Koviću je atak na Republiku Srpsku i srpski narod. Muslimansko političko Sarajevo, kaže Dodik, potpaljuje vatru u već ključalim međunacionalnim tenzijama. Kaže da neće dozvoliti da, zbog sarajevskih direktiva, BiH postane zemlja u kojoj su druga dva naroda potlačena.

– Ovo je još jedan skandalozan čin političkog Sarajeva i muslimanskih obavještajnih krugova koji, mimo znanja bilo koga iz Republike Srpske, donose odluke o zabrani ulaska srpskim intelektualcima i to na teritoriju Srpske – kaže Dodik.

Stvarna prijetnja za bezbjednost BiH i njen ustavni poredak su upravo nalogodavci odluke o zabrani ulaska profesoru Koviću u BiH, ocjenjuje predsjednica Srpske, Željka Cvijanović.

Predsjednica Srpske je naglasila da, kada se ovo dešava sada, užasava sama pomisao na to u kakvom bismo mraku živjeli da se realizuje koncept države koju zagovara političko Sarajevo.

Bila bi to država terora, zabrane misli, govora i izražavanja, kao i predavanja i učenja isključivo onih lekcija propisanih od istog tog Sarajeva. U vremenu u kojem treba da težimo jačanju regionalne saradnje, boljem razumijevanju i ukidanju barijera, Sarajevo još jednom manifestuje svoj destruktivni potencijal, podižući tenzije i dodatne ograde između ljudi i zemalja – istakla je predsjednica Srpske.

Objašnjenje o postupanju prema profesoru Koviću po hitnom postupku od nadležnih institucija BiH zatražiće Vlada Srpske.

– Zabrana ulaska uvaženom profesoru Koviću predstavlja direktan dokaz da su institucije BiH, a pogotovo kad je riječ o bezbjednosnom sektoru, izdvojeni centar moći, u službi i pod direktnom kontrolom bošnjačkih političkih struktura, kojim su, javno, usta puna BiH i ljudskih prava, a koje u stvarnosti čine sve što mogu da ugroze prava srpskog naroda – smatra predsjednik Vlade Srpske Radovan Višković.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma bh parlamenta Nebojša Radmanović zahtijeva reakciju i Savjeta ministara.

– Ako je to neka paraobavještajna priča, a izgleda da jeste, onda je to dodatni problem koji nije vezan samo za profesora Kovića nego šire, za sve u BiH. Podsjećam da je u BiH ulazio ogroman broj terorista pa im niko nije zabranjivao – naveo je Radmanović.

Koplje se slomilo na profesoru Koviću i tako je počela sezona lova na srpske intelektulce, kaže Draga Mastilović, dekan Filozofskog fakulteta u Palama na kojem predaje istoriju. Poziva akademsku zajednicu da digne glas protiv gušenja slobode mišljenja i kretanja.

– To je u stvari pokušaj obračuna ne sa Milošem Kovićem nego sa naukom, istorijom, na kraju krajeva sa istorijskom istinom koja se dešavala na ovim prostorima – kaže Mastilović.

– Ovo nije udar samo da građanina, profesora Kovića, ovo je udar na odnose Srbije i BiH, ovo je udar na Dejtonski ustav. Zato što ja ne mogu da se dosetim kada je nekom profesoru iz Turske, Saudijske Arabije zabranjen ulaz, a razni su dolazili – istakao je Čedomir Antić, istoričar.

Miloš Ković je profesor na Odjeljenju za istoriju Filozofskog fakulteta u Beogradu, gdje od 2000. godine predaje opštu istoriju novog vijeka. 13 godina je gostujući profesor Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Kao persona non grata u BiH, nadležne pita – koliko je duga ta lista i čija su imena na njoj?

Autor: RTRS