U susret ovogodišnjim izborima, analitičari predviđaju da će se glavna trka voditi oko mjesta za predsjednika Republike Srpske, tačnije između Milorada Dodika i Jelene Trivić.

Sa druge strane, predviđanja su da će se u trci za člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske najviše ‘boriti’: ispred najveće stranke u RS trenutna predsjednica Željka Cvijanović (SNSD), opozicioni kandidat Mirko Šarović (SDS), te kako u posljednje vrijeme ističe – vođa Trećeg puta, predsjednik DNS-a Nenad Nešić.

Analitičar Vojislav Savić kaže za portal UNA da je Mirko Šarović iskusan i dugovječan političar, ali sa velikim balastom političke prošlosti i sa nesređenim odnosima u samoj opoziciji.

“U Krajini ima slabu podršku kao i sam SDS, ali na sarajevsko-romanijskoj regiji dijeli glasove sa Nešićem”, smatra Savić.

Za Nešića kaže da je ‘političar lokalnog formata’.

“Može očekivati podršku u izbornoj jedinici osam i u jedinici oko Prijedora, bivšeg stožera stranke”, smatra Savić.

Za Željku Cvijanović, navodi da je dugo u politici, te da je svoj prethodni mandat na mjestu predsjednika RS iskoristila da značajno unaprijedii svoj imidž.

“Trenutno favorit za pobjedu”, smatra Savić.

Dugogodišnji novinar Darko Momić, kaže za portal UNA da je Mirko Šarović u svakom smislu najzreliji kandidat.

“Da je kandidat za bilo koju drugu funkciju, Šaroviću bi se moglo naći mnogo mana, ali kada se radi o kandidaturi za člana Predsjendištva, on daleko najbolje zna šta je takozvana ‘sećijaška politika’, odnosno, kako se vodi politika u Sarajevu i smatram da je najbolji kandidat za tu funkciju”, kaže Momić.

Kada je riječ o Željki Cvijanović, Momić navodi da su njene dobre strane lojalnost stranačkoj politici i njenom lideru.

“Njene loše strane su lojalnost stranačkoj politici i njenom lideru. Ko želi, razumjeće o čemu govorim”, kazao je Momić.

A kada je riječ o predsjedniku DNS-a Nenadu Nešiću, Momić smatra da on nije ozbiljan kandidat za člana Predsjedništva iz Republike Srpske.

“Bez obzira što on ne želi resurse da stvori drugačiju sliku. Siguran sam da će njegov rezultat pokazati da sam u pravu”, navodi Momić.

Novinar Goran Dakić za Nešića kaže da je podmetnut opoziciji da je razjedini.

Za Mirka Šarovića kaže da je “učinio sve da bude kandidat za člana Predsjedništva iz RS”.

“Malo je ljudi koji se nečemu toliko raduju kao što se Šarović radovao kada je i konačno postalo jasno da je Milan Miličević odustao od kandidature. Šarović voli vlast, naročito onu u Sarajevu i učiniće sve da se tamo vrati. To je ujedno njegova najveća snaga, ali istovremeno i najveća slabost”, kaže Dakić za portal UNA i dodaje da Željka Cvijanović “u Sarajevo vjerovatno ide po kazni i njene šanse zavise od toga da li se Dodik nagodio sa dijelom opozicije. Ako jeste, SNSD neće raditi za nju i onda će biti jasno koliki ugled zapravo uživa među biračima”.

Slavo Kukić, univerzitetski profesor i sociolog  za portal UNA kaže da ne treba žuriti sa procjenama kada su u pitanju kandidati za člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske.

“Ne bih ja tu žurio sa zaključcima. Da je Milorad Dodik kandidat, onda bi moje rezerve bile eliminisane. Budući da je gospođa Željka Cvijanović kandidat, a ona funkcioniše  samo kao produžena ruka Milorada Dodika, to bitno povećava šanse Mirka Šarovića u trci za člana Predsjedništva. Vrlo je teško reći ko će tu kao pobjednik izaći, ali za BiH bi, po mom dubokom uvjerenju, bilo puno bolje da sljedeće četiri godine u Predsjedništvu sjedi Mirko Šarović, barem ako je temeljem iskustva u vezi s onim što je on radio u Vijeću ministara kao jedan od ministara”, zaključio je Kukić.

autor:una tv, foto:faktormagazin

 

autor:una tv, foto:faktormagazin