Kandidat za srpskog člana Predsjedništva BiH Željka Cvijanović istakla je da postoji šansa da BiH “profunkcioniše”, ali da to podrazumijeva poštovanje Ustava, da se ne otima od entiteta i ne uzurpiraju nadležnosti i da se gradi unutrašnji dogovor umjesto da se guše različiti identiteti.

Cvijanovićeva je ukazala da trebaju sami političari da traže racionalna rješenja umjesto što se pojedini uzdaju u neke strance da odlučuju umjesto domaćih institucija.

Ukoliko osvoji mjesto u Predsjedništvu BiH, Cvijanovićeva je rekla da će insistirati na poštovanju Ustava i dogovor, a ako nema dogovora onda su tu Ustav i mehanizam zaštite koji on predviđa.

“Nered koji je zahvatio spoljnopolitičku aktivnost BiH i zloupotreba spoljne politke za prljanje drugih u BiH mora prestati jer će onda ono što je već prilično udaljeno i razjedinjeno biti nemoguće sastaviti”, rekla je Cvijanovićeva.

Na pitanje kako vidi trenutnu političku situaciju u BiH s obzirom na to da mnogi tvrde da BiH nikada nije bila u većoj krizi, Cvijanovićeva je rekla za “Nezavisne novine” da BiH sa okruženjem i svijetom dijeli tešku situaciju i ne može izbjeći sve posljedice ove globalne krize.

“Mi smo u Republici Srpskoj posvećeni očuvanju naše ekonomske stabilnosti i bilo bi dobro da umjesto opstrukcije imamo stvarne partnere u drugom entitetu da se ovim nedaćama što lakše odupremo. Ali, u svakom slučaju, čuvamo naš sistem stabilnim. Što se tiče unutrašnjih odnosa u BiH, bojim se da je i ova globalna kriza dovela do toga da se ona više koristi za političko svrstavanje nego na odupiranje novonastalim problemima. Unutrašnja politička kriza u BiH predugo traje, a riješiće se onda kad svi unutra ali i spolja budu željeli da realno sagledavaju stvari”, ocijenila je Cvijanovićeva.

Kada je riječ o dosadašnjem radu Predsjedništva BiH i koliko će, ukoliko pobijedi, biti lakše ili teže obavljati funkciju člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske poslije Dodika, Cvijanovićeva je rekla da je isto pitanje dobijala i kad je poslije njega dolazila na poziciju premijera, ali i predsjednika Republike.

“Isto ću odgovoriti – to je prednost, a ne neka otežavajuća okolnost. Mi smo partija koja ima snažnog lidera i navikli smo da igramo kao tim sa svim našim ljudima. Nismo partija u kojoj lideri nosaju kabanice i kišobrane za kandidatima u kampanji niti smo partija u kojoj članovi ne vjeruju u liderstvo onog ko je formalno prvi, kao što je to slučaj sa PDP-om i SDS-om”, istakla je Cvijanovićeva.

Što se Predsjedništva BiH tiče, dodala je Cvijanovićeva, ono je radilo u skladu sa okolnostima i atmosferom koja je vladala tamo, ali i u BiH.

“Druga dva člana su se borila za neustavnu BiH, a Milorad Dodik za ustavnu, u kojoj Republika Srpska ima svoje ustavom definisano mjesto. Otovorena sam za dogovor jer znam da bez njega nema napretka BiH, ali i svjesna da je moja uloga tamo da zaštitim poziciju Republike Srpske onda kad je ugrožena. Konačno, biću izabrana u Republici Srpskoj, što znači da ću tamo, iako na poslu u Sarajevu, biti i dalje funkcioner i političar Republike Srpske, a ne bosanski ili sarajevski političar ili funkcnioner. Po tome se, uz sve ostalo, definitivno razlikujem od Mirka Šarovića”, istakla je Cvijanovićeva.

Na pitanje koja je njena prednost u odnosu na Šarovića, glavnog protivkandidata za funkciju člana Predsjedništva BiH, Cvijanovićeva je odgovorila da je ta prednost dovoljno velika za oba pojedinačna kandidata iz SNSD-a, kao i za parlamentarne liste.

“Drugi oktobar je blizu. Do tada su pobjednici svi, pa tako i pričaju u kampanji, a od tada samo oni koje narod izabere”, rekla je Cvijanovićeva, napominjući da je izuzetno zadovoljna i energijom i posjetom na tribinama SNSD-a.

Prema njenom mišljenju, ljudi u Srpskoj su izuzetno zainteresovani za budućnost i svjesni izazovnih vremena, ali i činjenice da se kroz ovako globalno teška vremena može proći samo ako se zadrže snažne institucije Republike Srpske i stabilna vlast.

Izvor: nezavisne