U Muzeju Kozare otvorena je izložba radova nastalih u okviru 15. Likovne kolonije “Sreten Stojanović”.

Osam umjetnika stvaralo je u periodu od 6. do 12. avgusta na Kozari umjetnička djela od kojih je dvadeset predstavljeno prijedorskoj publici.
Jedan od učesnika koji je bio na otvaranju izložbe bio je akademski slikar Marin Milutinović iz Banja Luke koji je istakao da je ova kolonija posebna u svakom smislu i zbog ambijenta i organizacije
” Uslovi odlični za rad. Svako je radio na svoj način. Tehnike su različite, tako da ima za svakoga ponešto, akril, grafika”, rekao je Milutinović, inače Nišlija koji 20 godina živi u Banja Luci i koji je bio student prve generacije Akademije umjetnosti Univeziteta u Banja Luci.
Pored Milutinovića , učesnici Likovne kolonije ” Sreten Stojanović ” bili su pored selektora Danka Brkića i Risto Antunović, Nataša Jurišević , Andrea Krnetić, Mira Maoduš, Zdravko Milinković i Dajana Ćuk.
U uvodnoj riječi kataloga Izložbe istoričar umjetnosti Ljubica Miljković podsjetila je da je ” Likovna kolonija ” Sreten Stojanović” prvi put okupila umjetnike 2005.godine i da zahvaljujući organizatorima svih ovih godina pruža idealne uslove za rad I druženje u darovima Kozare, uz neizbježno I tužno podsjećanje na tragičnu istoriju i stradanje Srba od pomračene svijesti, mržnje, okrutnosti I surovosti hrvastskih ustaša I ostalih sljedbenika nacista”.

Izvršni organizator Kolonije bio je Muzeja Kozare gdje navode da su zadovoljni ovogodišnjom kolonijom.
“Sve je proteklo u najboljem mogućem redu. Zadovoljni smo sa tih 20 radova koji su nastali na Koloniji”, naglasila je direktor Dragana Mamić.
Podrška Gradske uprave Prijedor, kao ni prethodnih godina, nije izostala.
“Grad Prijedor svake godine izdvaja značajna sredstva i imamo stavku u budžetu za Likovnu koloniju Sreten Stojanović koja je već 15. put održana na našoj ljepotici Kozari”, rekao je Aleksandar Milješić, v.d. načelnika gradskog Odjeljenja za kulturu, međunarodnu saradnju, sport i nevladine organizacije.
Izvršni organizator Likovne kolonije bio je Muzej Kozare, pokrovitelj Grad Prijedor, a sponzor hotel “Bijele vode”.

Izvor: prijedorgrad