Potrebno je preduzeti sve da se u BiH pitaju narodi i njeni konstitutivni elementi a to su entiteti, rekao je Marko Romić, savjetnik predsjednika Srpske gostujući u našem Јutarnjem programu.

Kada je riječ o Sporazumu o punom suverenitetu BiH koje je predložio predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, Romić navodi  da u BiH treba uspostaviti puni suverenitet, koji podrazumijeva prestanak stranog intervencionizma u vidu prestanka mandata stranih sudija u Ustavnom sudu BiH i zatvaranja Kancelarije visokog predstavnika u BiH.

– Strane sudije su višak u BiH. Ali, Sarajevo ima svijest koje je meni neshvatljiva. Ne želite sami da preduzmete odgovornost za svoje postupke, nego su vam potrebi stranci – rekao je Romić.

Pozdravlja aktivnosti SIPA po pitanju Kristijana Šmita.

– On je čovjek koji se samoproglasio za visokog predstavnika i koje je uzurpirao tu kancelariju. Važno je da se sazna ko mu je ko mu je dao pasoš, koje tablice ima, koje obezbjeđenje njega prati. To sve treba da se zna – rekao je Romić.

Istakao je da visoki predstavnik kao institucija nikada nije mogao da donosi zakone, čak ni onaj koji je izabran u Savjetu bezbjednosti.

– On je tu da pomogne, ali zadnjih godina imaju suprotnu ulogu – razaranje, zavađanje, sve suprotno što je Dejton odredio. To samo pokazuje da u Bih nije dobrodošao, čak ni kao turista – poručio je Romić.

Autor: RTRS