Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović sastala se danas u Parizu sa grupom poslanika u Narodnoj skupštini Francuske, koju je predvodila predsjednica poslaničke grupe Nacionalnog okupljanja Marin le Pen.

Na sastanku je razgovarano o političkim i ekonomskim prilikama u BiH i regionu, trenutnoj situaciji i izazovima u Evropskoj uniji, kao i perspektivi procesa evropskih integracija Zapadnog Balkana, saopšteno je iz Kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH.

Cvijanovićeva je izrazila posvećenost evropskom putu BiH, ali i žaljenje zbog nedostatka razumijevanja i dvostrukih aršina koje EU primjenjuje prema različitim zemljama.

Cvijanovićeva je upoznala sagovornike o aktuelnim temama u BiH, ukazavši na potrebu dosljednog poštovanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i ustavnih nadležnosti različitih nivoa vlasti.

Ona je naglasila važnost unutrašnjeg dijaloga i donošenja odluka od strane domaćih institucija i demokratski izabranih predstavnika, bez intervencionizma inostranih aktera.

Cvijanovićeva je istakla da BiH trenutno nema visokog predstavnika, a da stranac koji se tako predstavlja nije izabran u skladu sa aneksom 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma, jer nije potvrđen u Savjetu bezbjednosti UN.

Pored Le Penove, sastanku su prisustvovali poslanici, članovi Odbora za spoljne poslove u Narodnoj skupštini Francuske Marin Hamelet i Јael Menaš, kao i potpredsjednica Grupe prijateljstva Francuska – BiH Lora Lavalet.

Cvijanovićeva se danas u Parizu sastala i sa francuskim senatorima.

Autor: RTRS