Srbija mora da stane iza Republike Srpske svim silama i da nedvosmisleno pokaže da bilo kakav direktan udar na nju jeste i direktan udar na Srbiju, ističe analitičar Dragomir Anđelković.

U intervjuu z Srnu Anđelković napominje da je, prema Ustavu Srbije, Srbija matična država cijelog srpskog naroda i dužna je da se bori za Republiku Srpsku, kao i druge ogranke srpskog naroda, podjednako kao i za samu Srbiju.

“Mislim da Srbija mora da stane iza Srpske i da će, bez obzira na izvesno kalkulisanje i prekomerna popuštanja u beogradskim vladajućim krugovima kada je reč o Kosovu, dosledno braniti njenu dejtonsku suštinu”, navodi Anđelković.

Anđelković, koji je izvršni direktor beogradskog Centra za razvoj međunarodne saradnje, ocjenjuje da će prisustvo premijera Srbije Aleksandra Vučića i gotovo cijele Vlade Srbije na proslavi Dana Republike Srpske biti važan simbolički potez, kojim se jasno šalje poruka da Srbija čvrsto stoji uz Srpsku.

“Srbija mora i diplomatski da brani Republiku Srpsku i jačanjem ekonomskih veza i konačno jasnim i nedvosmislenim stavom da bilo kakav direktan udar na Srpsku jeste i direktan udar na Srbiju. Otuda, ako neko želi krizu na Balkanu – dobiće veliku krizu”, upozorava Anđelković.

On navodi da se ponekad zaboravlja da se zapadni centri moći, koji nastoje nanijeti štetu Srbima, danas i te kako plaše velikih kriza i zaokupljeni su nekim drugim problemima.

Anđelković upozorava da su naredne godine mogući pritisci i udari na Republiku Srpsku i njeno rukovodstvo, kao i pokušaj centralizacije BiH.

“Takvi udari ne mogu da ostanu bez posledica. Srpski narod je Republiku Srpsku stvorio u otadžbinskom ratu i sigurno niko neće dozvoliti da je u miru uruši”, smatra Anđelković.

Ako oni koji žele reviziju Dejtona nastave sa raznim potezima, kakvi su bili upadi u policijske stanice Srpske ili prijetnjama da će pokretati procese protiv njenog rukovodstva, mogu biti prizvane ozbiljne nesreće.

“Јer, nije riječ ni o kakvim personalnim pitanjima, već o pitanju opstanku Srba zapadno od Drine”, napominje Anđelković.

Kada je riječ o Srbiji, Anđelković smatra da će i naredne godine Kosovo biti veliki bezbjednosni izazov i ocjenjuje da postoji mogućnost da tu dođe do određenih burnih dešavanja, naročito u onim dijelovima centralne Srbije koji se nalaze pored Kosova, gdje je većinsko muslimansko stanovništvo.

Anđelković upozorava da naredne godine treba obazrivo gledati i na dešavanja u Raškoj oblasti /Sandžaku/ jer u mjeri u kojoj Turska postaje agresivna, što je pokazala obaranjem ruskog aviona, budiće se i muslimanski ekstremisti u Srbiji i drugim dijelovima Balkana.

“To buđenje, koje se već manifestuje najavom borbe za nekakvu autonomiju Sandžaka, može da izazove ozbiljne bezbednosne izazove”, navodi Anđelković za Srnu.

On ukazuje i na nekontrolisanu migraciju sa Bliskog istoka i drugih afro- azijskih područja, koja bi mogla da, prije ili kasnije, potpuno izmijeni nacionalne i vjerske strukture Evrope i ovih prostora.

“To nas dovodi u civilizacijski kontekst kojem ne pripadamo. Oni koji su podstakli taj trend ka Evropi 2015. i prethodnih godina, ništa ne čine da dođe do promena, šta više – podstiču nastavak tog procesa”, smatra Anđelković.

On vjeruje da će se posljedice osjetiti narednih godina ako ne bude razumnih u Srbiji i Evropi koji će početi da se tome efikasno suprotstavljaju.

“Sve ovo za nas Srbe nije previše opasno ako smo mi racionalni i spremni da se borimo, odnosno ako se ne parališemo i ne podlegnemo pritiscima.

Јer, u mnogo težim vremenima, početkom devedesetih, uspeli smo da se održimo. A danas, kada je Rusija stala na noge, tim pre to možemo. Samo je pitanje da li smo odlučni i da li to hoćemo”.

SRNA