Galijašević: BiH nije bezbjedna, Srpska uspješno brani svoju poziciju

БАЊАЛУКА, 25. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Стручњак за безбједност Џевад Галијашевић на форуму у Бањалуци о теми "Безбједносне импликације политичке и институционалне /зло/ употребе декларација, резолуција, меморандума, референдума".

Stručnjak za bezbjednost Dževad Galijašević ocijenio je danas da BiH nije bezbjedna zemlja, ali da je Republika Srpska za sada pokazala veliku sposobnost i vitalnost da se nosi sa problemima koji se odnose na bezbjednost i odbranu svoje pozicije.

– Dejtonski mirovni sporazum predstavlja odbranu Republike Srpske i demokratije u BiH – rekao je Galijašević novinarima prije početka foruma u Banjaluci o temi “Bezbjednosne implikacije političke i institucionalne /zlo/ upotrebe deklaracija, rezolucija, memoranduma, referenduma”.

Galijašević je istakao da BiH nije bezbjedna zemlja zahvaljujući islamističkim konceptima na prostoru kojim suvereno upravlja SDA koja sprovodi u djelo političko nasljeđe Alije Izetbegovića u vidu Islamske deklaracije.

– Zahvaljujući njima BiH nije bezbjedna zemlja i bliže je Palestini nego Evropi. Bošnjačka politika pravi palestinizaciju na prostoru koji suvereno kontroliše SDA – istakao je Galijašević.

Prema njegovim riječima, u BiH prave novu Palestinu u Evropi od ostataka odreda El mudžahedin, lokalnih mislimanskih vojski i milicija, aktivne islamske omladine, avganistanskih veterana, povratnika iz američkog zatvora Gvantanamo i najnovijeg migrantskog talasa.

Kada je riječ o velikom broju migranata u BiH, Galijašević je istakao da nije riječ ni o kakvim migrantima, već o poraženim sljedbenicima Islamske države i Al kaide.

– Migrant je lice koje legalno ulazi u zemlju, pribavlja legitimnu dokumentaciju i daje je na uvid, a ne kradom i bez adekvatne dokumentacije matičnih zemalja. Svako ovo lice koje je pogrešno imenovano migrantom je bezbjednosni problem Republike Srpske – zaključio je Galijašević.

Predsjednik Udruženja službi bezbjednosti Republike Srpske Neđo Vlaški rekao je novinarima da Udruženje organizovanjem javnih foruma bezbjednosti nastoji ukazati na značaj očuvanja mira, dugotrajne unutrašnje bezbjednosti i stabilnosti Republike Srpske i BiH.

On je rekao da će učesnici foruma u raspravi ukazati na značaj postizanja unutrašnjeg dogovora o budućnosti BiH kako se ne bi ponovila istorija u kojoj su ovaj vjerski podijeljen prostor, zbog suprotstavljenih geopolitičkih interesa velikih sila, koristile strane obavještajne službe za izazivanje unutrašnje krize, nacionalnih i vjerskih tenzija, mržnje i sukoba.

Forumu prisustvuju predstavnici veterana službi bezbjednosti Republike Srpske, Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, Boračke organizacije Republike Srpske i akademske zajednice.

SRNA/RTRS

Preporuka

Košarac: Mektićeve izjave mogu da dovedu do veoma ...
views 8
Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac smatra da izjave i ponašanje ministra bezbjedno...
Cvijanovićeva i Dodik danas na akademiji u Nišu VI...
views 6
Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik danas će u Nišu prisustvovati akademiji povodom 20 godi...
RIJEŠENA DILEMA Narodnoj skupštini odgovoreno da l...
views 329
Bez prejudiciranja odluke u ovom slučaju, mišljenja smo da odgovor na poslaničko pitanje, pored imena i prezimena zaposlenih u javnom sektoru, može da...
BiH OSTAJE BEZ RADNIKA Naše gazde TRČE ZA PROFITOM...
views 290
Strani poslodavci koji su se upustili u potragu za zaposlenima sa ovih prostora, nude pogodnosti za koje su naši radnici zaboravili i da postoje i koj...
BiH PRED BLOKADOM Ovako će Dodik odgovoriti na OPS...
views 137
Ne bude li brzog dogovora o formiranju vlasti na nivou BiH, sve institucije BiH od aprilu biće u blokadi, osim Savjeta ministara, a i on će biti u ogr...
Galijašević: Ministarstvo bezbjednosti pod kontrol...
views 16
Stručnjak za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević ocijenio je da je Ministarstvo bezbjednosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu pod kontrol...