Kao najpogubniji period tokom kojeg su prenesene ključne, Dejtonskim sporazumom i Ustavom Srpskoj garantovane nadležnosti, označava se vrijeme od 2001. do 2006. godine. Srpskoj su tada otuđene nadležnosti nad odbranom, obavještajnim radom, pravosuđem, ali i indirektnim porezima i carinom, a zvaničnici Srpske podsjećaju da je tada na vlasti bila koalicija SDS-a i PDP-a.

Počasni predsjednik PDP-a Mladen Ivanić, jedan od lidera politike koja je vođena od 2001. do 2006. kada je kao predsjednik Vlade, a potom kao ministar inostranih poslova u ime Srpske odlučivao i lično se u februaru 2016. i to pred polaznicima Političke akademije SDA pohvalio da je bio učesnik reformi koje su podrazumijevale uvođenja PDV-a, carine, uvođenja vojske na nivou BiH i uvođenja OBA.

– Nađite mi težu reformu koja nas čeka u odnosu na ove … kada imate interes, sve možete riješiti – rekao je tada Ivanić.

Kolizija interesa PDP-a i SDS-a sa voljom građana i odlukama NSRS često se odslikavala u proteklih pet godina. Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik podsjeća i da su Akcioni nacionalni program za članstvo u NATO-u devet puta skidali s dnevnog reda, ali ga u Savjetu ministara nisu odbili.

– Ozbiljno opterećenje je bilo u činjenici da je Mladen Ivanić prošle godine u martu usvojio strategiju spoljne politike BiH u kojoj su prioritet integracije u NATO. Muslimani smatraju da je to usvojeno, i završena stvar … Ivanić se nijednom nije drznuo da zatraži mjišljenje NSRS – istakao je Dodik.

Aktuelni zahtjev opozicije da Plan reformi BiH dođe u Narodnu skupštinu Republike Srpske, SNSD tumači kao zakašnjelo prihvatanje rezolucije o vojnoj neutralnosti Srpske, koju su 2017. izviždali. Ivanićevu tvrdnju da je Dodik otpočeo i završio BiH put u Nato SNSD naziva neistinom.

– Za razliku od /počasnog predsjednika PDP-a Mladena/ Ivanića, čija stranka nije smjela ni glasati za Rezoluciju o proglašenju vojne neutralnosti Republike Srpske i koju je Ivanić potpuno izignorisao usvajajući Strategiju spoljne politike BiH u kojoj je lažno naveo da su Akcioni plan za članstvo /MAP/ i NATO dio konsenzusa u BiH, Dodik je uspio ispregovarati dokument koji je u skladu sa Rezolucijom o vojnoj neutralnosti – istakao je portparol SNSD-a Radovan Kovačević.

Ivanić je ogorčen jer je presudila volja građana Srpske, a ne SDA, pa nije mogao da zadrži fotelju u bh. Predsjedništvu, kaže Kovačević i podsjeća da je put BiH u NATO nije započeo Milorad Dodik, nego Borislav Paravac iz SDS-a koji je još 2005. u Predsjedništvu BiH dao saglasnost na dokument u kojem su NATO integracije postavljene kao strateški cilj BiH.

RTRS