Prijedorskom Centru za socijalni rad u 2020. godini policija, tužilaštvo i sud podnijeli su 43 prijave o maloljetnim počiniocima krivičnih djela i prekršajnih radnji, među kojima su dvije maloljetnice.
“Zbog počinjenog krivičnog djela procesuirano je 16 maloljetnika, dok je 27 njih počinilo prekršajne radnje. U 14 slučajeva evidentiran je recidiv, preciznije za pet krivičnih djela i devet prekršaja, što je u odnosu na raniji period zabrinjavajući podatak”, navodi se u izvještaju o radu Centra za 2020. godinu.

Najveći broj evidentiranih lica je iz kategorije starijih maloljetnika /od 16 do 18 godina/, u 13 slučajeva radi se o licima koja su u međuvremenu postala punoljetna, a bilo je i četvero djece mlađe od 14 godina, što su krivično neodgovorna lica.

Tokom 2020. godine donesene su tri naredbe Okružnog javnog tužilaštva o nepokretanju postupka, dva policijska upozorenja i jedan sudski ukor, a znatan broj zahtjeva iz prošle i iz ranijih godina nije okončan na sudu, odnosno tužilaštvu.

“Analizom raspoložive dokumentacije zaključuje se da su maloljetna lica u toku 2020. godine najčešće evidentirana zbog prekršaja Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja – 22 slučaja, te Zakona o javnom redu i miru – pet slučajeva”, stoji u izvještaju.

Stručni radnici Centra za socjialni rad lani su prisustvovali uzimanju izjave od 16 maloljetnih počinilaca krivičnih djela, deset maloljetnih žrtava seksualnog uznemiravanja, pet maloljetnh žrtava porodičnog nasilja, tri maloljetna svjedoka krivičnih djela, po dvije maloljetne žrtve seksualnog uznemiravanja putem interneta i žrtve saobraćajnh nezgoda i jedne maloljetna žrtve nasilja, te saslušanju maloljetne žrtve porodičnog nasilja na sudu.

Izvor: Agencije