U Galeriji “Sreten Stojanović” u Prijedoru otvorena je izložba radova Marina Milutinovića pod nazivom “Kosmogonijsko traganje”.

Marin Milutinović poručio je posjetiocima da pronađu emocije u njegovim radovima i ponesu ih sa sobom kući.

– Motivi su u nekom momentu meni odgovarajući mada svaka slika može još da se radi i da se priča širi dalje. Za sada tu sam stao i radiću možda još godinu ovu priču kad, mislim da je to zaokruženo onda ću ići dalje.

Zlatni presjek je uvijek interesantan, a na svakoj slici egzistira crvena boja kao neki optimizam, boje su uglavnom ahromateske, crna, bijela i siva i one su meni adekvatne vremenu u kojem sad živimo -rekao je Milutinović.

On je dodao da je muzika tijesno povezana sa slikarstvom.

– To je u suštini ista emocija samo je različit način izražavanja , ali muzika je nešto što me prati čitav život, moja velika ljubav tako da sam ja to utkao i spojio dvije različite umjetnosti koje su u suštini jako bliske, to je jedna emocija, ista talasna dužina, samo različit način izražavanja – zaključio je Milutinović.

Likovni kritičar Aleksandar Saša Grandić rekao je da je izlagati u Prijedoru velika odgovornost.

– Zato što je Prijedor  epicentar kulturnog života RS i BiH. Brojni stvaraoci porijeklom su iz Prijedora. Marin Milutinović u umjetničkim radovima objekat razgrađuje da bi se dobio novi izraz. On postiže visok estetski nivo. Njegov prostor je prostor slobode, on kao vrsni poznavalac muzike umije da raspolaže tonom. Iz tonaliteta muzike prelazi u likovni tonalitet. Svaka od ovih slika kada, se zagledate u nju uvlači vas u sebe i prožima, počinjete da postavljate pitanja na koje odgovore možete pronaći odgovor u sebi – rekao je Grandić otvarajući većerašnju izložbu.

Vršilac dužnosti direktora Galerije “Sreten Stojanović” Aleksandar Drinić rekao je da će ova izložba biti otvorena do 13. aprila.

– Sugrađani  će imati priliku da pogledaju 25 slika, izložba je izabrana na konkursu koji je bio prije mjesec dana – rekao je Drinić.

Izvor: Srpskainfo