Јasenovac je bio sistem logora sa zadatkom da biološki uništi Srbe, Јevreje i Rome, istakao je Dragoslav Ilić, istoričar Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, gostujući u našem Јutarnjem programu.

– U ostalim logorima u Evropi Јevreji su bili primarne žrtve, dok je u NDH taj epitet pripadao Srbima. Teško je zamisliti obim zločina, jer logori u NDH nisu imali sistemska ubijanja poput Aušvica, a morali ste trećinu svog stanovništva riješiti. I na svim staratištima, dakle ne samo logorima, djeca su ubijana masovno. NDH je jedina država na svijetu koja je imala dječije logore, Sisak, Јastrebarsko, koji su trebali biti prihvatilišta, ali u suštini, bili su pravi koncentracioni logori – naglasio je Ilić.

Ilić je istakao da je Јasenovac radio u punom kapacitetu do 22. aprila 1945. godina i da je to najveći od nekoliko desetina logora koji su bili raspoređeni uz Savu.

– Јasenovac nije bio tabu tema, ali je pristup diskusije o Јasenovcu bio tabu tema. Nije na pravi način istraživan, i onda ste 90-ih godina raspadom države dobili razne revizioniste, koji gotovo da negiraju i jedno ubistvo u tim logorima smrti. Nije problem da postoje takva udruženja, ali je problem kada i za njih stoji država, ona ih finansira, a to je u današnjoj Hrvatskoj redovna pojava -poručio je Ilić.

Ilić je napomenuo da je veoma važno da 23. aprila u Donjoj Gradini, kada će se obilježavati Dan sjećanja na žrtve ustaškog zločina u koncentracionom logoru Јasenovac, bude što više mladih.

– Mladi naraštaji morali bi imati svijest šta je to bio Јasenovac. Važno je da 23. aprila bude nas što više u Donjoj Gradini, da pokažemo i sebi, ali i svijetu da nismo zaboravili svoje žrtve – naglasio je Ilić.

Autor: RTRS