Opozicija u Republici Srpskoj nema nikakvu viziju o tome šta treba činiti poslije odlaska predsjednika RS i SNSD-a Milorada Dodika iz političkog života. Međutim, neminovno je da će neko na to pitanje odgovoriti, ali taj odgovor sigurno neće dati predsjednik SDS-a Mladen Bosić, smatraju naši sagovornici.

Nemoguće je ne uočiti da je posljednjih mjeseci, nakon dugo vremena, Savez za promjene u medijima i među građanima više kritikovan od vladajuće koalicije predvođene SNSD-om, koja je bila pretplaćena na ulogu glavne mete u medijima van kontrole vlasti, te u slobodnim razgovorima građana. Ipak, nakon odsustva bilo kakvih aktivnosti opozicije, njene evidentne letargičnosti, te vrhunca koji je dosegnut krajnje blijedom reakcijom na nedavno poskupljenje struje, ogorčenje “alternativom” postalo je veće. Opravdano se postavlja pitanje: kako je opozicija mogla da promaši takav “zicer” i ne poentira u vezi s novim finansijskim opterećenjem za građane RS, ionako slomljene besparicom, i to povodom teme koja nikako ne može biti povezana s omiljenom matricom aktuelne vlasti o “izdajništvu”?!

Za tu silaznu putanju ilustrativne su dvije fotografije. Simptomatična je činjenica da su, ubrzo nakon prošlogodišnjih najava poskupljenja struje, na konferenciji za medije lideri stranaka Saveza za promjene, Mladen Bosić, Mladen Ivanić i Dragan Čavić, saopštili da traže poništavanje odluke o poskupljenju i najavili prikupljanje potpisa za održavanje posebne sjednice Narodne skupštine RS, da bi spriječili da ta odluka stupi na snagu. Osim od lidera, žestoke osude, pa i najave protesta, mogle su se čuti i od drugih visokorangiranih opozicionara.

Medijska pasivnost

Zatim je priča o struji privremeno “zamrznuta”, da bi krajem marta ove godine Regulatorna komisija za energetiku definitivno donijela odluku da će domaćinstva u RS od 1. maja plaćati struju po cijeni većoj za 5,4 odsto. Iz DNS-a, koji je prošle godine sve iznenadio oštrim suprotstavljanjem SNSD-u, te tvrdio da to neće dopustiti, nakon donošenja odluke, stiglo je samo “pravdajuće” saopštenje za javnost. Ukoliko izostanak reakcije stranke Marka Pavića pripišemo koalicionim dogovorima u vladajućem bloku, utvrđenim “ispod stola”, opravdano se postavlja pitanje: gdje je nestala opozicija? Naime, devet mjeseci nakon što su se poskupljenju struje snažno usprotivili Bosić, Ivanić i Čavić, ispred opozicije su, ovoga puta, odluku Regulatorne komisije osudili redom: Goran Đorđić (Napredna Srpska), Slaviša Kovačević (SDS), Dragan Milanović (SRS), Milenko Ristić (PDP) i Marinko Učur (NDP).

Upoređujući imena opozicionara koji su povodom iste teme reagovali u razmaku od devet mjeseci, uočljivo je da u opoziciji ima sve manje zainteresovanih “prvotimaca” za probleme koji razdiru društvo u RS. Zbog toga značajan dio članstva najveće opozicione stranke kao nevolju sve više vidi vrh SDS-a koji, kako tvrde, nema nikakvu komunikaciju sa njima.

– Sve više je nezadovoljnih načinom na koji Bosić vodi stranku. Najviše bode oči nepostojanje bilo kakve medijske aktivnosti povodom ključnih političkih dešavanja u RS i BiH. Dovoljno je samo vidjeti reakcije nakon odluke o poskupljenju struje, izlaska Zlatka Maksimovića, osipanja poslaničkog kluba, dešavanja u gradskim odborima stranke, posebno banjalučkom itd. Reakcije nisu ni smiješne, žalosne su – rekao je za Press jedan od nezadovoljnih SDS-ovaca.

Vitaminski dodatak

Banjalučki odbor SDS-a posebno je bio u fokusu, jer intenzivne turbulencije u ovoj gradskoj organizaciji traju još od avgusta prošle godine i prvobitnog povlačenja Ognjena Tadića sa čela GO, te kasnijeg raspleta u vidu izbora Predraga Vulina za njegovog nasljednika.

– Vulinovim izborom uništena je bilo kakva mogućnost da SDS ostvari dobar rezultat u Banjaluci. Možemo se nadati da ćemo imati tri odbornika, a ništa bolje nije ni u ostalim krajiškim opštinama. U Čelincu su, od četiri odbornika, tri napustila stranku. Takođe, imamo osipanje u Kotor Varošu, Kneževu i Šipovu. Na lokalu teško da u Izbornoj jedinici tri možemo ostvariti neki solidan rezultat. Pobjedi u Kotor Varošu doprinijeće snažan PDP u toj opštini, a u Šipovu jak NDP, iako i mi imamo kapacitet i dobre ljude – kažu naši sagovornici u SDS-u.

Sve veći problem vidljiv je i na nivou ostalih opština kada je riječ o lokalnim izborima, jer je teško održati jedinstvo Saveza za promjene, što se već sada vidi u Tesliću i Trebinju, a očekuje se slična situacija i u mnogim drugim sredinama.

– Loše stanje je na terenu uz osipanje članstva, a politički vrh SDS-a sve je karte stavio na hapšenja – kaže jedan od naših sagovornika i dodaje da će, ako vrh najveće opozicione stranke nastavi da ignoriše obično članstvo i pokazuje nezainteresovanost za dešavanja u lokalnim odborima, osipanja članstva biti sve više.

Politički analitičar i direktor Foruma za etničke odnose iz Beograda, Dušan Janjić, za Press kaže da je problem opozicije u RS to što se ona teško ujedinila, a jedinstvo istinski održavala samo u dvomjesečnom periodu predizborne kampanje.

– Očigledno je da je za ujedinjavanje bilo potrebno više adrenalina, odnosno nekog vitaminskog dodatka. U RS nema kontinuiranog opozicionog djelovanja. Ono se uglavnom dešava po institucijama, a svođenje tog angažmana isključivo na institucionalno djelovanje predstavlja veliki problem. Institucije i uloge u BiH i RS su razdijeljene, što blokira ukupni efekat – kaže Janjić.

Zimski san

Takođe, Janjić dodaje da je jasno da dio opozicije nema viziju šta bi radio sa Srpskom kada bi sutra preuzeo vlast.

– Postoji nekoliko stranaka koje bi i znale, ali one nisu dovoljne. Glavni problem svakako je u najjačoj stanci. SDS sve vrijeme smatra da su oni isključive vođe opozicije. Tu ne mislim personalno samo na Bosića, ali i on doprinosi toj situaciji. Zbog pojedinih Bosićevih izjava o Vučiću, premijer Srbije se i te kako udaljio od opozicije u RS, tako da sad imamo situaciju da se uz Vučića šeta jedino Dodik. Neću reći da je to samo do Bosića, ali činjenica je da se Dodik “ne skida” sa skupova SNS-a, tamo gdje je Savez za promjene imao bar indirektnu podršku. Dakle, ni to nisu uspjeli da odnjeguju i izjednače taj odnos – kaže ovaj analitičar.

Janjić smatra da opozicija mora da razmisli šta će raditi, jer nezavisno od njenog djelovanja, ekonomska, socijalna i politička situacija u RS je loša, a slaba opozicija, koja nije u stanju da drži stalnu tenziju dogovaranja i pregovaranja sa Dodikom, nije od koristi.

– Ona može da dovede samo do urušavanja bezbjednosno-socijalne situacije. Može se dogoditi da dio opozicije sa novostvorenim liderima, koji uvijek mogu da se pojave, počne da diktira odnose van institucija. Mislim da su u SZP-u veoma zanemarili taj faktor. Bili su ga svjesni jesenas, ali su se nekako uspavali, a znamo da politički procesi oživljavaju sa ljudima i sa prirodom – kaže Janjić za naš list.

Nezadovoljnici iz SDS-a tvrde da je sva politika vrha stranke usmjerena samo na razrješenje korupcionaških afera i hapšenje visokopozicioniranih funkcionera vladajuće koalicije, primarno SNSD-a.

– Posebno nezadovoljstvo izaziva izostanak rezultata u proklamovanoj borbi protiv kriminala i korupcije, što je glavno obećanje još od kada smo preuzeli vlast na nivou BiH. Godinu dana je prošlo otkako je formiran Savjet ministara, a ništa konkretno još nije urađeno. Iako je ministar Dragan Mektić čak obećavao i hapšenje Dodika u predmetu njegove vile na Dedinju, sve je izglednije da od toga nema ništa. Prošao je i 31. mart, datum do kojeg je, još prije mnogo vremena, rečeno da će lider SNSD-a biti priveden – rekli su nam u SDS-u.

Dug period do epiloga

Da je hapšenje Dodika bila realna mogućnost, ali da se od nje trenutno odustalo, potvrdio je i član Glavnog odbora SNSD-a i poznati bloger Rajko Vasić.

– Prema mojoj procjeni, stranci i Sarajevo neće se odlučiti na hapšenje Dodika. Zauzeli su kurs ekonomskog iscrpljivanja i uništenja Republike Srpske, što bi trebalo da rezultira u dužem vremenu samopadom Dodika i uništenjem SNSD-a, koji je njihov drugi veliki nezaobilazni protivnik – prognozira Vasić.

Dušan Janjić ističe da je jedino u čemu se u potpunosti slaže opozicija tvrdnja da je Dodik korumpiran.

– Sve se vrti oko toga. Analize, povremeni komentari, čekanje da sudovi urade svoje. Pa, iskustva iz Srbije pokazala su da su svi veliki sudski procesi na kraju namješteni. Imali smo, evo, i Miroslava Miškovića, a na kraju, kada bilo koji predmet uđe u procedure, to traje i do epiloga treba proći mnogo vremena. Takođe, podsticati kod naroda lažnu predstavu da je hapšenje, a ne izricanje kazne – vladavina prava, i što je još važnije, nevraćanje ukradenog novca i vraćanje u tokove biznisa, to je na liniji korupcije – kategoričan je Janjić.

On ističe da opozicija mora konačno da izađe sa alternativnim programom.

– Dobro, mi se borimo protiv korupcije, ali šta je nama tu glavno? Pa, naravno, da se novac i preduzeća koja su nastala iz korupcije daju nekom drugom na upravljanje i da te firme rade. Opozicionari u RS nemaju tu viziju: šta dalje nakon hapšenja? Još veći je problem što oni nemaju odgovor na pitanje: šta nakon Dodika? Na to pitanje će neko odgovoriti, ali to neće biti Bosić – zaključuje naš sagovornik.

Niko ne sluša radnike!

Priča o šatorima i sličnim načinima promocije, ističe Dušan Janjić, izgleda da je neminovnost, upravo zbog načina na koji se trenutno ponašaju i vlast i opozicija, jer ni jedni ni drugi nisu naučili lekciju.

– Niko ne sluša ni sindikate, ni radnike. Niko ne sluša ili je svako pomalo umiješan u vezi s onim što se dešava u bankama. Bankarski skandali potpuno urušavaju svaki ugled RS, a ne vidi se adekvatna reakcija. Opozicija mora ili naći novi način objedinjavanja, ili da se jedan dio opozicije opredijeli za komunikaciju sa građanima i da opstane u igri – smatra Janjić.

Press