Odjeljenje za saobraćaj, komunalne poslove i zaštitu životne sredine i imovinsko-stambene poslove grada Prijedora uputilo je “Putevima Republike Srpske” zahtjev za postavljanje saobraćajnih znakova ograničenja brzine 50 kilometara na čas na ulaze u grad na magistralnim i regionalnim putevima, pored tabli sa oznakama naseljenog mjesta.
Ova inicijativa je uslijedila nakon višegodišnjih apela i Policijske uprave Prijedor i Foruma za bezbjednost zajednice grada Prijedora da se riješi problem nepostojanja vertikalne signalizacije na prilazima ovom gradu, usljed čega je brzina, umjesto na 50, ograničena na 80 kilometara na čas.

Odgovarajućih saobraćajnih znakova nema ni petu godinu od početka primjene Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH.

Goran Gavranović iz Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja Prijedor ponovio je da je riječ o svega šest saobraćajnih znakova za ograničenje brzine na 50 kilometara na čas, koji bi bili postavljeni pored tabli sa oznakom naseljenog mjesta Prijedor, i to četiri znaka na magistralnim i dva na regionalnim putevima, čime bi bili pokriveni ulazi u grad iz svih pravaca.

“Bez ovih znakova dozvoljena brzina vozila gradskim ulicama na mjestima gdje nema posebnog znaka je 80 kilometara na čas, što je nedopustivo, a istovremeno otežava rad policije jer sve kazne za prekoračenje brzine u gradu padaju na sudovima zbog pomenutog nedostatka, a sa druge strane građani negoduju jer se kroz naselja vozi velikom brzinom”, pojasnio je Gavranović.

S obzirom na to da se u grad Prijedor ulazi preko magistralnih i regionalnih puteva, nadležnost za postavljanje vertikalne saobraćajne signalizacije ima Javno preduzeće “Putevi Republike Srpske”.

Iz ovog preduzeća su Odjeljenju za stambeno-komunalne poslove grada Prijedora odgovorili da je za ograničenje brzine na 50 kilometara na čas dovoljno što na ulazima u grad stoji znak “naziv naseljenog mjesta”, jer se, prema Zakonu o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, na putu u naselju vozač ne smije kretati brzinom većom od 50, osim ako saobraćajnim znakom nije drugačije određeno.

Branko Švraka iz Odjeljenju za stambeno-komunalne poslove upoznao je članove Foruma za bezbjednost zajednice grada Prijedora o ovom odgovoru iz “Puteva Republike Srpske”, ukazujući na terminologiju odnosno razliku između termina naselje i naseljeno mjesto kada je riječ o oblasti bezbjednosti saobraćaja, te se Forum saglasio da se ovo pitanje još jednom razmotri sa subjektima nadležnim za bezbjednost saobraćaja.

Izvor: Agencije