Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać rekla je Srni da je Republika Srpska u prvih 30 godina postojanja potpuno opravdala razlog nastanka i potvrdila neophodnost opstanka.

Bursaćeva je istakla da je Srpska zasnovana na iskonskoj potrebi srpskog naroda nastanjenog zapadno od obala Drine za državnim okvirom radi zaštite, bezbjednosti, slobode i nesmetanog razvoja.

– Samo ovako velika ljubav i samosvijest cijele zajednice, ali i hrabrost, odlučnost i upornost ključnih političkih aktera iskazani u teškim trenucima, su omogućili da Republika izdrži pritiske kakve su vršili i vrše oni kojima je želja ili zadatak da je umanje, unize ili unište – ocijenila je Bursaćeva.

Ona je dodala da su građani Republike Srpske pokazali spremnost i odgovorili na izazove kakve su, osim političkih, donosile teške krize, poput svjetske ekonomske, poplava ili aktuelne kovid krize, ali su pokazali i svakodnevnu solidarnost i brigu za one kojima je potrebna posebna podrška.

– Sigurna sam da su nam prvenstveno žrtve date u otadžbinskom ratu, ali i stečena iskustva iz teških situacija, ostvareni ciljevi i projekti učvrstili uvjerenje o neminovnosti borbe za očuvanje Republike i njenih nadležnosti, vratili vjeru u sopstvene snage, vrijednosti i viziju života, povećali samosvijest o tome da smo zajednica kapacitirana da stvori okvir za miran život njenih stanovnika, napredak i razvoj u svim oblastima društvenog života i ulili neophodno samopouzdanje i energiju da se za sve to borimo i dalje, bez opuštanja i bez prestanka – napomenula je Bursaćeva.

Čestitajući građanima ovaj najznačajniji istorijski dan za Republiku Srpsku, ona je izrazila vječnu zahvalnost svima koji su podnijeli žrtvu za njen nastanak.

Republika Srpska obilježava Dan Republike 9. januara, jer je tog datuma 1992. godine osnovana pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH.

Osnovali su je srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH, nakon što su preglasani u ključnim pitanjima o opstanku Јugoslavije, a pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba, koji su imali konstutitivni status.

Autor: SRNA/ATV