Nova previranja u opoziciji Republike Srpske

Pokušao je SDS lokalne izbore predstaviti kao uspijeh iako su zbrisani u Banjaluci činjenicom da je kandidat SDS pobjedio u Bijeljini. Ukupan rezultat pokazao je da stranka i dalje ima zadatak da oko sebe okupi opoziciju ali i da se pad glasova SDS nastavlja.

Tri od četiri najjače stranke sa izbora dogovorile su opozicionu trojku koja je počela da funkcioniše i izgledalo je da je SDS spremna da ne ispusti kormilo iz ruku.

Posljednja dva mjeseca, što bi narod rekao selo gori a baba se češlja – opozicija se raspada, mlađi PDP izlazi jednostrano sa kandidaturama a Mirko Šarović se prije nego sa svojom strankom dogovara sa Nebojšom Vukanovićem. Ne treba zaboraviti da je Nenad Nešić vrlo hladno i odsječno najavio mogućnost formiranja trećeg bloka. A bez glasova DNS pobjede nema.

U političkim krugovima kolaju glasine da postoji značajan broj ljudi i odbora u SDS koji smatraju da stranka ide u sigurnu propast ako se ne smijeni Mirko Šarović koji nema više podršku ni Vukote Govedarice bez kojeg ne bi bio ni izabran.

Prvi problem u SDS je u vezi sa Milanom Radovićem, dugogodišnjim članom DNS koji je prvo postao zamjenik predsednika stranke pa onda njen član, kako uz osmjeh kaže narodni poslanik SDS koji želi da ostane anoniman. „Čovjek je uništio stranačku organizaciju u Krajini, novac koji ima koristi isključivo za naručivanje tekstova protiv potencijalnih koalicionih partnera jer je jasno da DNS traži mesto premijera. Radi sve da oblati Nešića, najčešće koristeći Vukana i Vaskovića zbog kojih stranka ima problem u Beogradu“.

Drugi problem je da možda još postoji poneki odbor stranke koji podržava Mirka Šarovića ali ne postoji odbor koji će vam reći da stranka nije ponižena. Naš drugi izvor iz predsjedništva SDS kaže da je izlazak PDP jednostrano sa kandidaturom za inokosnu funkciju prst u oko stranci koji ne bi prihvatio nijedan predsjednik SDS u prošlosti.

– Počinjem da mislim da Mirka Šarovića pobjeda uopšte ne zanima. Kadrovski i politički vuče poteze koji će njega možda opet ubaciti u ministarsku fotelju ali će stranku koja je napravila Republiku Srpsku zauvijek izbaciti iz šanse da je opet vodi na način koji je dostojan.

Član predsjedništva kaže da je nedopustivo da SDS prećuti jednostran izlazak sa kandidaturom, da je stranka morala da učini sve da obuzda i DNS i PDP i Nebojšu Vukanovića i pokaže ko je šef. „Nažalost, Mirko Šarović je prvo otišao po mišljenje kod Vukana i odabrao njega prije stranke.“

Za to vrijeme kažu da se čeka potez Milana Miličevića. On je strpljivo ukazivao na greške, bio tvrdo isključivo fokusiran na interese SDS nakon što je shvatio da avanture i koketiranja sa djelovima PDP i Nebojšom Vukanovićem znače još jedan siguran poraz jer su pobjedu već uknjižili i zajedno sa Milanom Radovićem bave se satanizacijom onih bez kojih pobjede opozicije prosto nema.

– Nije ni on sjajno rješenje. Ali mi sjajnih rješenja nemamo. Milan zna da sabira. I ima više kičme od Mirka. Zato je ovih dana pod napadima Nebojše Vukanovića. I zapravo mi ćemo birati između SDS i Nebojše Vukanovića. Da li je Miličević toliko hrabar, vidjećemo – ističe narodni poslanik SDS.

– Da vam kažem ukoliko se ništa ne promjeni SDS će u oktobru proći kao na lokalnim izborima u Banjaluci. Stranka nam je u prestonici zbrisana a Mirko Šarović je otvarao šampanjac – riječi su člana predsjedništva SDS.

Izvor: aloonline