Poetskim časom na Mrakovici nastavljeni su 51. Književni susreti na Kozari. Pjesnici su istakli da Književni susreti okupljaju ljude na slobodarskoj Kozari, te da su značajan pomen na prošlost.

“Mi smo niti koje vežu nerođene sa mrtvima i svaka ta nit i buduća generacija je dužna da ovo pamti i da se okupljamo ovdje. Zato je značaj ovih susreta neopisiv”, rekao je pjesnik Blagoje Baković, laureat 51. Književnih susreta na Kozari.

Pored laureata, stihove na Kozari govorili su Nenad Grujičić, Boro Kapetanović, Goran Šaula, Dragana Kragulj, Aleksandra Čvorović, Berislav Blagojević i Vid Vukelić.

“Ovo je jedna od najstariih manifestacija srpskog naroda i srpskog jezika i samim tim je značaj održavanja Književnih susreta na Kozari toliko velik i izuzetan”, rekao je Goran Maksimović, predsjednik žirija 51. Književnih susreta na Kozari.

Na Mrakovici i ove godine veliki broj učenika osnovnih i srednjih škola. “Književni susreti na Kozari su najljepša manifestacija u gradu Prijedoru. Prvenstveno što ima dugogodišnju tradiciju i što mi učenici imamo priliku da se družimo sa pjesnicima”, rekao je Srđan Mastikosa, učenik Gimnazije “Sveti Sava”, Prijedor.

Poetski čas na Mrakovici tradicionalno je, osim književnika, okupio i goste iz susjednih opština, koji su i ove godine imali priliku da čuju poemu Skendera Kulenovića “Stojanka majka Knežopoljka” u izvođenju prijedorske glumice Mirele Predojević. Položeni su vijenci kod spomen-biste Skenderu Kulenoviću, u čijoj je blizini laureat zasadio drvo i u spomen-kompleksu na Mrakovici.

“Imali smo priliku da čujemo s koliko emocija pjesnici govore o Kozari i Skenderu Kulenoviću. Gradska uprava se potrudila da i ove godine bude dobar organizator i domaćin Književnih susreta”, rekla je Jadranka Mijić, šef Odsjeka za kulturu i međunarodnu saradnju.

Ovogodišnjem laureatu književna nagrada “Skender Kulenović – Književni vijenac Kozare” biće uručena na večeri laureta od 19.00 časova u Pozorištu Prijedor.

Organizator i generalni pokrovitelj 51. Književnih susreta na Kozari je grad Prijedor, saorganizatori gradovi Banjaluka, Gradiška i Laktaši, te opštine Srbac, Kostajnica, Novi Grad i Kozarska Dubica, a pokrovitelj Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske. Sponzor novčanog dijela nagrade je Kompanija “ArcelorMittal Prijedor”.

Izvor: kozarski