Ustavni sud BiH 2015. godine proglasio neustavnim dio Zakona o praznicima u kojem se 9. januar obilježava kao Dan RS. U svojoj odluci.

Ustavni sud BiH poziva se da je Sveti Stefan vjerski praznik, te da su tim u neravnopravan položaj dovedena druga dva naroda.

Uzalud su predstavnici vlasti u Srpskoj donosili novi zakon i isticali da je to sekularni praznik, dan kada je Skupština srpskog naroda osnovala Srpsku Republiku BiH. I sve je to više manje očekivano, ali nije očekivano da je upravo Savjet ministara, čiji je drugi čovjek bio Mirko Šarović, pokušao napraviti pripremu za dodatno osnaživanje ovakve odluke Ustavnog suda BiH.

Naime, Savjet ministara je, neposredno prije odluke Ustavnog suda, usvojio Zakon o praznicima BiH prema čijem slovu 9.januar je vjerski praznik.

Za takav zakon glasao je i Mirko Šarović koji je morao znati da je Bakir Izetbegović još 2013.godine podnio apelaciju i da mu je osnovni argument protiv 9.januara – vjerski praznik. Mirko je, dakle, naknadno Bakiru pribavljao dokaze.

Ovaj zakon nije dobio podršku poslanika Predstavničkog doma i protiv njega su glasali i SNSD i Šarovićev SDS. I jedni i drugi, tada su isticali da je pitanje praznika u nadležnosti entiteta, a ne nivoa BiH, te da je nedopustivo 9.januar – rođendan Republike Srpske- svoditi na vjerski praznik. Svi Srbi na jednoj strani, Mirko na drugoj.

Predsjednik SDS-a, partije koja je politički tvorac Srpske, izjavio je u decembru 2021. da se Dan Republike Srpske – 9. januar ‘’treba uvijek obilježavati, ali da bi preferirao da se time niko ne iritira”.

Pa Mirko, da li Srbe u Srpskoj iritira proslava 1.marta, dana kada je na Baščaršiji ubijen srpski svat Nikola Gardović?

Što Mirko nikada ne uputi apel Bošnjacima da ne iritiraju Srbe proslavom 1.marta, dana koji je u kolektivnom sjećanju srpskog naroda – dan tragedije, dan kada je Srbima rečeno šta ih čega u unitarnoj BiH?

I uprkos negativnim reakcijama javnosti u Republici Srpskoj, Šarović je ostao privržen idejama sarajevske čaršije i 14.januara 2022.godine, gostujući na FTV, poručio da ‘’razumije osjećaje Bošnjaka kada je 9.januar u pitanju’’.

‘’Ja sam bio jedan dan na akademiji, na osnovu poziva predsjednika Republike Srpske. Odazvao sam se, kao i neki drugi pripadnici SDS-a, ali bilo je i nekih drugih stvari. Rizikovao sam, ali sam rekao da mislim da, s obzirom na svu istoriju iz proteklih mjeseci i godina, odluke Ustavnog suda i mnogo toga drugog, 9. januar mi ne treba da manifestujemo sa nekim ešalonom, sa nekim oklopnim vozilima. Smatrao sam da bi pametnije bilo, s obzirom na osporavanja koja dolaze iz FBiH, da taj 9. januar obilježimo u jednom drugačijem dekoru. Ne kažem da bi nam i tada aplaudirali, ali bi to bilo vrijeme da pokažemo šta smo učinili u proteklom periodu’’, rekao je Šarović i ponovo se založio da se utvrde državni praznici BiH.

Lijepo je što Mirko razumije osjećaje Bošnjaka, ali je istovremeno tužno što ne razumije osjećaje Srba a želio bi da bude srpski član Predsjedništva BiH. Jedan Željko Komšić u BiH je ipak dosta!

autor :banjaluka 24, foto:banjaluka 24, faktormagazin